In grote lijnen grandioos nazomerweer

September doet het voorbeeldig tot nu toe en grossiert in een reeks mooie (na)zomerdagen.
Tot en met zaterdag blijft het mooie weer nog, maar waarschijnlijk komt daarna een regenband nabij.
De oceaandepressies worden wat opdringeriger en dat is onvermijdelijk na zo'n reeks met prachtige nazomerdagen in de maand september. Er komt een moment dat de solide hogedrukgebieden in kracht inboeten en zo de weg vrijmaken voor wat meer oceanische depressiedruk vanuit het westen.
De afgelopen septemberdagen werden gekenmerkt door rustig en nagenoeg zonnig weer en weinig wind uit het zuidoosten. De dagmaxima kwamen ronduit hoog uit, zo rond de 25 graden op Flakkee.


Vanaf zaterdag krijgen we te maken met iets meer wolken waaruit mogelijk een millimeter water kan vallen. Later op zaterdag tot en met zondagochtend zitten we dan even opgescheept met die bewuste wolkenvelden met een geringe kans op wat lekkage daaruit.
Mogelijk vertraagt de zaak nog wat, zodat we het wat langer droog houden in Zuidwest-Nederland.
Vervolgens lijkt het er dan op dat we aanvang nieuwe week weer met een paar fraaie dagen zitten.
Mogelijk kan het zelfs nog warmer worden, tot wel 30 of 31 graden. Vlak aan zee blijft 't aangenamer.
Vanaf het midden en einde van de komende week wordt het instabieler met een grotere neerslagkans.

Vorige week meldde ik al dat (de komende weken) het aantal tropische orkanen zou gaan toenemen op de westelijke oceaan. Uiteindelijk komen dit soort cyclonen vaak als extratropische stormen in de circulatie richting West-Europa terecht. Dit maakt het maken van een weersverwachting tamelijk lastig, daar het gedrag van dit soort fenomenen niet goed kan worden opgepikt door de diverse weermodellen. Soms kan het goed uitpakken als zo'n ex-cyloon op de oceaan blijft liggen. Dan kan bij ons juist een diepe warme zuidstroming ontstaan. Anderzijds kunnen dit soort uitgedoofde orkanen nog veel water en wind geven in het Noordzeegebied. Laatste ontwikkelingen geven dus die licht toenemende wisselvalligheid vanaf half september, maar of het echt op 'n weersomslag uitdraait is lang niet zeker. Het zeewater van onder andere de Noordzee is flink warm voor de tijd van het jaar. Mocht de depressietrein echt gaan rijden op termijn, dan is er vooral in de kustgebieden extra veel regen te verwachten. In 1998 was er zelfs sprake van overstromingen in een flink deel van de Randstad.