Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Wees kalm te midden van het lawaai

Desiderata

Uitg. Kok Kampen, 2016 48 blz., € 19,99
ISBN 9789043 526906

'Wees kalm te midden van het lawaai en de haast en bedenk, welke vrede er in stilte kan heersen.' De Desiderata (Latijn voor verlangen of wens), ontleend zijn inspiratiebron aan de oude woorden die in 1692 werden gevonden in een oude kerk in Baltimore.

De bijzonder actuele wijsheden inspireerden de Amerikaanse dichter en schrijver Max Ehrmann (1872-1945) tot het schrijven van bovengenoemd proza. De inspirerende tekst van de Desiderata wordt in dit koffietafelboek verlucht met fraaie beelden, verzorgd door VillaGrafica. Opvallend is hoe actueel de eeuwenoude woorden zijn.

'Wanneer je jezelf met anderen vergelijkt, zou je ijdel en verbitterd kunnen worden, want er zullen altijd kleinere en grotere mensen zijn dan jezelf bent.' (…) 'Veins vooral geen genegenheid. Maar wees evenmin cynisch over de liefde, want bij alle dorheid en ontevredenheid is zij eeuwig als het gras.' (…) 'Heb vrede met God. (…) Houd vrede met je ziel in de lawaaierige verwarring van het leven. Met al zijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen is dit toch nog steeds een prachtige wereld.'

De volledige tekst van het gedicht is afgedrukt op een bijgeleverde uitneembare poster. Rust en vrede vinden in deze lawaaierige wereld lijkt een bijna onmogelijke opgave. Dit gedicht stemt tot nadenken, reikt veel inspirerende gedachten ter overweging aan en verwijst uiteindelijk naar dé Bron van alle rust en vrede.