Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Tweetal boekjes van Spurgeon

Twee boekjes van Spurgeon liggen voor me ter bespreking: 'Uit de diepten roep ik tot U', genezing voor gebrokenen van hart en 'Verblijd u altijd in de HEERE', over vreugde in God. Ze zijn beide uitgegeven bij uitgeverij Groen (onderdeel van Royal Jongbloed te Heerenveen) en vertaald uit het Engels door Kees de Wildt. 'Verblijd u altijd in de HEERE' is samengesteld door Malcolm MacLean en 'Uit de diepten roep ik tot U' door Zack Eswine. De ISBN nummers zijn achtereenvolgens: 9.789.088.971. en 9. 789.088.971.341. De prijs per deeltje is € 14,95.

Charles Haddon Spurgeon (1834-1892), de bekende Engelse prediker, was een van meest invloedrijke mensen in de tweede helft van de 19e eeuw. Zijn liefde voor verloren mensen lag ten grondslag aan zijn verlangen om hen op pastoraal gebied te helpen.

Uit de diepten roep ik tot U

Samen met zijn vrouw Suzannah heeft Spurgeon allerlei vormen van lijden doorgemaakt. In dit boekje (in deze overdenkingen) behandelt de Engelse prediker vele soorten van leed en depressie vanuit hun persoonlijke ervaring. Spurgeon biedt pastorale hulp in het omgaan met leed door te wijzen op de enige Redder en Helper. Er is hoop voor gebrokenen van hart.

De samensteller heeft om het lezen te vergemakkelijken tussenkopjes ingevoerd. Om een indruk te geven hoe Spurgeon te werk ging, volgt een citaat uit een preek over Jesaja 35:3:

'Het is de plicht van alle mensen voorzichtig met treurenden om te gaan. Sommigen lijden vanaf hun geboorte aan neerslachtigheid. De stille schaduwen van verdriet zijn hun vertrouwd. De open plekken in het bod van verdriet vormen de enige plaatsen waar hun blad kan opbloeien. Anderen worden door een verpletterend ongeluk zo in de diepte gebracht dat ze hun hoofd nooit meer rechtop houden en treuren tot aan hun graf. Weer anderen zijn in hun vroege jeugd teleurgesteld, hetzij door iemand die ze liefhadden of idealen die ze niet konden verwezenlijken, waardoor ze de wereld niet mee recht in het gezicht durven kijken. Ze deinzen terug voor contact met hun hun medemensen, zoals gevoelige planten hun ranken bij aanraking opkrullen. In alle kuddes zijn lammetjes en zwakke en gewonde schapen en onder de mensen lijkt het noodzakelijkerwijs zo te zijn dat de een meer dan de ander de waarheid van Jobs uitspraak bewijst dat 'de mensen voor de moeite wordt geboren, zoals vonken uit het vuur omhoog vliegen'. (Job 5:7).

In zes hoofdstukjes heeft de samensteller gedeelten uit de preken van Spurgeon aan ons gepresenteerd: een kwetsbaar blad, een heerlijke opwekking voor een bezwijkende ziel, zwakheid en versterking, Elia's zwakheid, de Man van smarten en genezing voor gebrokenen.

Pastoraal is Spurgeon sterk, maar af en toe rijst de vraag op of geestelijke nood en psychische aandoeningen niet door elkaar worden gehaald.

Verblijd u altijd in de HEERE

Naast lijden en zorgen heeft Spurgeon in zijn leven ook veel vreugde en blijdschap meegemaakt. Zelf spreekt hij over de ware, levensveranderende vreugde die gevonden wordt in Christus en in de gemeenschap met andere christenen, en over de vreugde die werkelijkheid zal worden voor allen die op Hem vertrouwen. U vindt in dit boekje zes inspirerende overdenkingen over blijdschap.

Uit de inleiding van Christian T. George, docent historische theologie en curator van de Spurgeonbibliotheek aan het Midwestern Baptist Theological Seminary, Kansas City, Missouri het volgende:

'Ik getuig dat de moeilijkste dagen die ik ooit heb gehad, mijn beste dagen zijn gebleken. En toen God heel wreed voor mij leek, was Hij juist heel vriendelijk. Voor niets anders in deze wereld dank ik Hem meer dan voor de pijn en ellende. Ik ben ervan overtuigd dat hierin mij de rijkste en teerste liefde is geopenbaard. De wagens van onze Vader ratelen het zwaarst als ze ons de rijkste vracht goudstaven van zijn genade komen bezorgen. Liefdesbrieven uit de hemel worden vaak verzonden in zwart gerande enveloppen. De wolk die zwart is van verschrikkingen zit vol genade. Vrees niet voor de storm. Hij draagt genezing onder zijn vleugels en als Jezus Zich met u in het schip bevindt, brengt de storm het vaartuig alleen maar sneller in de gewenste haven.'

Deze preken in dit boek getuigen van de goedheid en genade van God in het leven van Spurgeon. De woorden ervan werden gesmeed in de geest van een man die het aambeeld van de ellende goed kende. Deze zes preken herinneren eraan dat Gods volk de smart van het lijden moet verdragen en dat er toch 's morgens gejuich is. (Ps. 30:6).

Ik eindig met een citaat van Spurgeon zelf:

Hij zegt het volgende: 'Ik wil dat u niet alleen de sprankelende fontein van vreugde ziet, maar er ook met volle teugen uit drinkt, ja, de hele week, de hele maand, heel het jaar en heel de rest van uw leven eruit drinkt, zowel in de tijd als in de eeuwigheid. (blz. 85, Preek 4).

Neem en lees en doe er uw winst mee.

De Bijbelteksten worden geciteerd uit de Herziene Statenvertaling, tenzij anders aangegeven.

Afbeelding