Op het podium Jaap van Splunter (tweede), winnaar Havi Penttii (Finland) en  derde Sebastijan Vatnau (Slovenië).
Op het podium Jaap van Splunter (tweede), winnaar Havi Penttii (Finland) en derde Sebastijan Vatnau (Slovenië). Foto: Adri van der Laan

Jaap van Splunter in Finland op podium bij WK Behendigheidsrijden buschauffeurs

OUDDORP – Jaap van Splunter (48), wonend aan de Kerkhoek 12 in Ouddorp, reisde recent met echtgenote Ina en beide zonen Jan (18) en Rick (12) naar Finland om daar in Jyvaskyia deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Behendigheidsrijden. Een vijfdaagse trip die tot een succesvol resultaat leidde. Van Splunter behaalde in de categorie buschauffeurs een fraaie tweede plaats en mag zich op dit onderdeel dus vicewereldkampioen noemen. Zevenendertig deelnemers aan genoemd onderdeel vertegenwoordigden landen all over the world, van Estland tot Servië en Duitsland en van de Scandinavische landen tot Zimbabwe.

Door Jaap Ruizeveld

Van Splunter is een routinier die al tal van ereplaatsen bereikte. Zijn woonhuis staat vol bekers, trofeeën, medailles en andere onderscheidingen. Bij het WK in Oostenrijk in 2010 bezette hij de 19e plaats. De drive van behendigheidsrijden is overigens geen activiteit die zich tot Jaap alleen beperkt. Integendeel. Partner Ina en zoon Jan weten op dit terrein ook van wanten. Alleen bleven zij in Finland dit keer, uitkomend in de klasse met een IVECO bestelbus, buiten de prijzen.

Hindernissen

Op een parcours vol hindernissen moest Van Splunter een Volvobus van 12 meter binnen 10 minuten naar de finish loodsen. Dat alles nauwlettend gevolgd door juryleden die per step de verrichtingen controleerden, aantekeningen maakten over het rijgedrag en bij overtredingen, hoe klein ook, strafpunten opvoerden. Met de voorwielen van de bus slechts enkele centimeters over de stopstreep en je hebt bijvoorbeeld al 100 strafpunten te pakken. En tijdsoverschrijding (de gestelde limiet) is ook zeer pijnlijk. Wat te denken van 1 strafpunt per seconde. Dat kan aardig oplopen.

Proeven

Behalve het goed uitvoeren van de 13 behendigheidsproeven telt ook het theoriedeel flink mee in de eindbeoordeling. In korte tijd moet je als deelnemer uiterst geconcentreerd een controle in de bus uitvoeren. Zie je gebreken? Ook een zorgvuldige inspectie of bijvoorbeeld er een EHBO-koffer en brandblusser aanwezig zijn. Heb je een noodzakelijk voorwerp gemist, dan tikt opnieuw de strafpuntenteller.

Oefenen

Jaap van Splunter kan best met stress omgaan. Maar bij de voorbereiding op de wedstrijd wil hij toch graag met rust worden gelaten. "Ik had niet verwacht het podium te halen, omdat ik op enkele details dacht wel iets te hebben laten liggen. Maar het viel allemaal dus toch fijn op zijn plaats. De WK-wedstrijd was over twee dagen verdeeld. Voorafgaand was er - een dag eerder - voor elke deelnemer kort gelegenheid om met de bus of ander voertuig 'te oefenen'. In de klassering en beoordeling worden zowel individuele- als teamprijzen uitgereikt.

Aparte trofee

De Ouddorpse vicewereldkampioen op het behendigheidsonderdeel voor buschauffeurs is zichtbaar trots op zijn prestatie. Anderzijds is hij vrij nuchter. "Je moet op het juiste moment kunnen pieken. Het is kunnen omgaan met speelgoed van 12 meter lengte en dat lukte in Finland vrij goed". De aparte trofee, hoe kan het anders dan in houten Finse uitvoering, pronkt nu in de woonkamer. Jaap kijkt alweer vooruit. Op 1 oktober is er het nationale kampioenschap Behendigheidsrijden. Dit keer in Hengelo.

Felicitatiedoek bij het woonhuis aan de Kerkhoek.