Heel Goeree-Overflakkee krijgt een slimme meter

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vanaf april 2017 installeert netbeheerder Stedin nieuwe meters op Goeree-Overflakkee. Het gaat om zogenoemde slimme meters. Ze komen in de plaats van de huidige verouderde elektriciteits- en gasmeters. Stedin begint in Ooltgensplaat en werkt min of meer vanaf dat dorp naar het westen toe. Eind 2017 moet de grote vervangingsoperatie zijn afgerond.

Door Kees van Rixoort

Met behulp van de slimme meter is een bewuster gebruik van energie te realiseren. De rijksoverheid, die de netbeheerders in Nederland heeft opgedragen deze nieuwe meters uiterlijk in 2020 te installeren, hoopt dat dit bijdraagt aan energiebesparing. De slimme meter, zo maakte Joop van Gemert van Stedin dinsdag duidelijk tijdens een vergadering van de dorpsraad in Dirksland, geeft namelijk meer inzicht in het verbruik van elektriciteit en gas. "U ontvangt elke twee maanden – zes keer per jaar – een overzicht van uw verbruik. Zo kunt u uw energieverbruik nauwkeurig volgen." Aan de slimme meter is met gemak een 'energieverbruiksmanager' te koppelen.

Een ander voordeel is dat het doorgeven van de meterstanden niet meer nodig is. De meteropnemer is ook verleden tijd. Stedin kan de slimme meter namelijk op afstand uitlezen. "Daar hoeft u dus niet thuis voor te zijn", aldus Joop van Gemert. "En als u verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier hoeft u ook niets door te geven. De slimme meter geeft de actuele meterstanden automatisch door en schattingen behoren tot het verleden."

Stedin is elders al begonnen met het plaatsen van slimme meters. In Utrecht en Nieuwegein bijvoorbeeld. Daar leert de ervaring dat minder dan 5 procent van de huishoudens de nieuwe meter weigert. De slimme meter is gratis, maar men hoeft hem niet te accepteren. Volgens Van Gemert komen de weigeringen vooral voort uit idealistische en religieuze motieven. "Soms krijgen we geen toegang tot een woning." Het is, naast weigering, ook mogelijk de slimme meter te laten plaatsen zonder dat de meterstanden automatisch worden doorgestuurd. In dat geval moet men ze standen zelf doorgeven en ontvangt men geen tweemaandelijks overzicht van het verbruik.

Stedin kondigt de installatie aan door middel van een brief. Het vervangen duurt drie kwartier tot een uur. De monteur test tevens of de gasleiding niet lek is. De netbeheerder gaat, voorafgaand daaraan, in meerdere dorpen op Goeree-Overflakkee uitleg geven over de vervanging van de meters. In Dirksland waren ook de gemeente en energiecoach Joop Bensdorp aanwezig. Zij informeerden de aanwezigen over de mogelijkheden om energie te besparen, de gratis adviezen die men kan inwinnen bij de WoonWijzerWinkel in Rotterdam-Heijplaat, de subsidies vanuit de overheid en de opties voor een goedkope duurzaamheidslening.