Afbeelding
Foto: Hans Villerius

De Zonnebloem afdeling Oostflakkee viert dertigjarig bestaan

Dat laatste, in vogelvlucht drie decennia Zonnebloem Oostflakkee de revue laten passeren, nam afdelingsvoorzitter Aart van der Velden voor zijn rekening. "We schrijven 1986. Het is het jaar van Ruud Lubbers en Wim Kok. Ook komt in dat jaar de wereldwijde bezorgdheid voor het gat in de ozonlaag naar buiten. Ronald Reagan is nog lang en breed president van Amerika. En Jorrit Bergsma, Ireen Wüst en Sven Kramer werden in dit koude jaar geboren", zo plaatste Van der Velden de oprichting van de Oostflakkeese Zonnebloem afdeling in historisch perspectief. "Het is ook het jaar waarin we de naam van De Zonnebloem kunnen noemen, en wel hier in Oude-Tonge, als er een afdeling ontstaat van een landelijke vereniging die op de huidige dag met ruim veertigduizend vrijwilligers één van de grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland is".

Door Hans Villerius

De Zonnebloem

Vereniging De Zonnebloem zet zich in voor mensen met een lichamelijke beperking, zowel ouderen als jongeren, door voor hen uiteenlopende activiteiten en bijeenkomsten te organiseren. En daar ging Van der Velden ook op in. "Jaarlijks worden meer dan één miljoen bezoekjes afgelegd bij mensen die door een lichamelijke beperking moeilijk de deur uit kunnen. Voor 7800 mensen organiseert De Zonnebloem aangepaste vakanties in binnen- en buitenland, in aangepaste accommodaties en mét verzorging en medische begeleiding." Landelijk wordt de vereniging gesteund door 600.000 leden en donateurs en kent ze zo'n 1.200 plaatselijke afdelingen die individueel of in samenwerking met anderen activiteiten voor de doelgroep organiseren.

Afdeling Oostflakkee

Eén van die afdelingen is dus die van Oostflakkee, die dertig jaar geleden tot stand kwam door de inzet van haar die nog voorzitter van de afdeling is en die zaterdagmiddag een Koninklijke Onderscheiding mocht ontvangen vanwege haar veelvuldige inzet voor de naaste: Ineke Jochems-Wisse. Samen met twee anderen, daartoe door de (RK-)kerk aangewezen, vormde ze een bestuur dat er hard aan werkte om meer vrijwilligers te krijgen. En dat lukte. In korte tijd waren er 25 dames die wilden helpen en ook het hoofdbestuur van De Zonnebloem bood hulp. Er werd gestart met de ziekenzondag: alle zieken in het dorp kregen die dag een bloemetje. Ook Sinterklaas-, cabaret- en bingomiddagen kwamen er, evenals Kerst-, Paas- en Pinkstervieringen. Zo werd, met een bescheiden budget, veel voor anderen georganiseerd.

Meer dan je denkt

"Dankzij dit pionierswerk zitten wij nu, dertig jaar later, hier!", zo gaf Van der Velden aan. "Veel werk is er verzet en zonder deze inzet, en die van vele anderen, zouden we onze medemens niet zo van dienst hebben kunnen zijn." Een oprecht woord van dank en respect klonk dan ook naar allen die in hun vrije tijd bereid waren, en nog steeds zijn, om er te zijn voor de ander, die door handicap of beperking anders aan huis gebonden zouden zijn. "Er kan zoveel meer dan je denkt!", zo rondde de afdelingsvoorzitter samenvattend de jubileumspeech dan ook af. Het is de lijfspreuk van De Zonnebloem.

Jubilarissen

Naast de Koninklijke Onderscheiding die Ineke Jochems deze middag kreeg, mocht ze nóg twee onderscheidingen in ontvangst nemen: een gouden speld die haar bij haar 25-jarig jubileum nooit was uitgereikt én een fraai beeldje in verband met haar 30-jarig jubileum nu. Daarnaast ontvingen Wil Kik en Tonnie Kagchelland ieder een zilveren speld wegens hun lidmaatschap van tien jaar of meer.

Wie ook vrijwilliger bij De Zonnebloem wil worden is hartelijk welkom en kan contact opnemen met de secretaris: Gerry van de Geijn, tel. 0187 639344. Zie voor meer informatie www.zonnebloem.nl/oost-flakkee.