Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Aftrap voor verkeersveiligheidscampagne

MIDDELHARNIS – Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandagmorgen in de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO) te Middelharnis werd de aftrap gegeven van een wedstrijd waarin middelbare schoolleerlingen aan de slag gaan om aansprekend campagnemateriaal te bedenken dat medeleerlingen bewustmaakt van de eigen rol in veilige deelname aan het verkeer.

Door Hans Villerius

"Ik daag jullie uit om mee te denken over hoe we het verkeer veiliger kunnen maken!" Met die woorden prikkelde gedeputeerde Verkeer&Vervoer Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland maandagmorgen vele scholieren van het voortgezet onderwijs om mee te doen aan de verkeersveiligheidswedstrijd CampagneCrew. Hij deed dat via een videoclip vanuit het provinciehuis in Den Haag. En hij gaf ook aan waaróm. "Als provincie en gemeente proberen we het verkeer zo veilig mogelijk te maken, maar dat kunnen we niet alléén. Ik daag jullie allemaal uit om hierover mee te denken!" Met de 45 seconden durende clip, die ook op de RGO werd bekeken, gaf de gedeputeerde op afstand het formele startschot van de provinciale wedstrijdcampagne, waarvoor tot 19 november de regionale voorrondes worden gehouden. Aan de voorronde in de regio Goeree-Overflakkee gaf vervolgens wethouder Marnix Trouwborst in de RGO de aftrap, net nadat daar online de oproep van gedeputeerde Vermeulen had geklonken. "Ik roep alle scholieren in onze gemeente en regio op om de komende tijd hun creativiteit te gebruiken en ons te verrassen met een goede en pakkende campagne. De overheid kan het immers niet alleen!", zo sprak ook de wethouder.

Eigen gedrag

Middelbare scholieren zijn regelmatig het slachtoffer van een verkeersongeval. In Zuid-Holland zijn de afgelopen jaren gemiddeld 75 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar in het ziekenhuis beland door de gevolgen van een ongeluk. Bij verkeersongevallen van jongeren speelt ook het eigen gedrag een rol, zoals mobiel bellen of appen op de fiets. Jaarlijks houdt de overheid daarom verkeersveiligheidscampagnes, om het verkeersbewustzijn te vergroten.
In de zojuist gestarte verkeersveiligheidswedstrijd, die onderdeel uitmaakt van het programma TotallyTraffic, dat ook op Goeree-Overflakkee draait en waaraan ook de RGO meedoet, is het de bedoeling dat middelbare schoolleerlingen zelf een campagne voor leeftijdgenoten maken over veilig verkeer. Dat kan door een poster te ontwerpen, een videoclip te maken, of een rap, of door nog een ander campagnemiddel te bedenken. In ieder geval moet het andere middelbare scholieren in Zuid-Holland oproepen om bewust veilig aan het verkeer deel te nemen. Na de voorrondes volgt de finale, op 1 februari volgend jaar in het Haagse Nieuwspoort. Winnaars maken kans op een mini-tablet of een uitje voor de hele klas.