Metraadendaad

Hoe laat is het?

Ik vraag me wel eens af hoe men in vroeger tijden de tijd van de dag kon bepalen, lang niet iedereen had immers een klok in huis?

Onze inschatting is dat rond 1850 klokken reeds zo algemeen waren dat er in elke leefgemeenschap wel een klok was, die de regelmaat in dorp of stad bepaalde. In diverse klokkenmusea is daar ook wel het nodige van te zien. Vanuit het aardoppervlak gezien maakt de zon twee soorten bewegingen: in het horizontale vlak, de zon komt in het oosten op en gaat via het zuiden naar het westen. Vanuit deze beweging is met een kompas vrij nauwkeurig de tijd te bepalen; deze waarde is over het jaar genomen constant (om 12 uur staat de zon altijd in het zuiden, tijdverschuivingen als zomertijd e.d. niet meegerekend). In het verticale vlak, de zon komt boven de horizon op, stijgt tot zijn maximale hoogte (afhankelijk van het seizoen) en zakt weer onder de horizon. Zeker aan het begin en het eind van de dag kan zo de tijd goed bepaald worden!

Slot of kasteel?

Kunt u me duidelijk maken wat nu eigenlijk het verschil is tussen een slot en een kasteel?

De woordenboeken geven als definitie voor een kasteel o.a. 'slot, burcht' en voor een slot 'versterkt kasteel, burcht'. We moeten dus wel de conclusie trekken dat er geen wezenlijk verschil is tussen een slot en een kasteel. Gevoelsmatig zien de meesten van ons echter een kasteel als een verdedigbaar bouwwerk met een gracht er omheen, waarin de bewoners in benarde tijden redelijk veilig waren. Een slot ziet men meer als een groot, luxueus bouwsel met fraaie tuinen, zonder dat er in de eerste plaats sprake is van verdedigingsfunctie, bijv. het paleis/slot van Versailles of Schönbrunn in Wenen.

Zilveruitjes inmaken

Weet u misschien het goede recept om zelfgekweekte zilveruitjes in te maken?

U maakt ze niet in, maar legt ze in. Op 1 kg zilveruitjes hebt u 1 liter inmaakazijn, 2 kleine Spaanse pepers, wat witte peper en 4 laurierblaadjes nodig. Voor het inmaken van zilveruitjes moet u inmaakazijn nemen. Die hebt u nodig, omdat uitjes en augurken zoveel water bevatten, dat de azijn altijd verdunt. Desgewenst kunt u nog een stukje mierikswortel, wat dragon of venkel of dille toevoegen. U wast de zilveruitjes schoon, snijdt zo nodig iets af van de wortelkraag en zet u ze eerst een nacht, goed afgedekt en met heel weinig zout bestrooid, weg op een koele plaats. De volgende dag spoelt u ze af en laat u ze uitlekken. Daarna legt u de uitjes in tevoren grondig met heet sodawater gereinigde en daarna met schoon water omgespoelde flessen, beurtelings laag om laag met de kruiden er tussen. De vruchtjes moeten geheel ondergedompeld staan en zeker 6 tot 8 weken onaangeroerd blijven alvorens u ze eet. Plak dus op elke fles een duidelijk etiket met de datum. De potten kunt u afsluiten met eveneens met heet sodawater gereinigde deksels, of met daarvoor bestemd cellofaan dat u dichtbindt.

Krabbende parkiet

Onze - overigens levendige - parkiet krabt en bijt zich veel onder de veren. Wat kan de oorzaak zijn?

De meest voorkomende reden voor grasparkieten om te krabben is de aanwezigheid van mijten. Dit zijn vaak mijten die van het voer komen en – behalve dan het krabben - geen probleem zijn voor de parkiet. Bij centrale verwarming en zeer droge lucht kunnen huidschilfers voor jeuk zorgen. Het ruien en vervangen van veren geeft vaak aanleiding tot krabben. Dat moet ook, want de veren moeten 'uitgepakt' worden. Daarnaast is het mogelijk dat een ontsteking van de huid een probleem is. Maar dat moet u kunnen zien omdat dan de huid rood of ontstoken is. In dit laatste geval moet u de ontsteking (laten) behandelen door een dierenarts.