Wim Herrewijnen (links) en Aart Spoon (rechts) hebben zojuist het bouwbord onthuld.
Wim Herrewijnen (links) en Aart Spoon (rechts) hebben zojuist het bouwbord onthuld. Foto: Kees van Rixoort

Start restauratie De Bommelaer

DEN BOMMEL – Als je een molen met twee wieken ziet, weet je dat er echt iets mis moet zijn. Dat is dan ook het geval bij De Bommelaer, de molen van Den Bommel. Een buitenroe, waaraan twee wieken zijn bevestigd, is verrot en verwijderd. Er komt een nieuwe roe op. Ook het gevel- en voegwerk, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant, krijgt een restauratiebeurt.

Maandag 5 september gaf de Molenstichting Goeree-Overflakkee, die de in 1735 gebouwde molen beheert, het startsein voor de restauratie. In feite waren het Aart Spoon van het gelijknamige aannemersbedrijf in Ouddorp en Wim Herrewijnen, molenmaker in Spijkenisse, degenen die de officiële start markeerden. Zij onthulden het bouwbord, dat naar verwachting tot mei 2017 bij De Bommelaer zal blijven staan. Dan moet de korenmolen, een grondzeiler, helemaal klaar zijn voor de toekomst. Om het gerestaureerde bouwwerk weer te laten draaien, zoals het hoort, is wel een nieuwe molenaar nodig. De vorige, Jan Mulder, is er namelijk mee gestopt.

De restauratie, een grote klus, kost veel geld. Dat is afkomstig van onder andere de provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee en sponsors als Deltawind. Ook zet de Molenstichting een legaat in om de financiering rond te krijgen. "Op termijn is dit niet vol te houden", zegt Toon Lambregts, bestuurslid van de Molenstichting, over de financiering van het benodigde onderhoud, inclusief restauraties, van de eilandelijke molens. Over een meer structurele oplossing, die de toekomst van de molens meer zekerheid geeft, is de stichting in overleg met het gemeentebestuur.