Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

De 99 beste Amish huismiddeltjes

voor dagelijks gebruik
Georgia Varozza
Uitg. Kok Kampen, 2016
128 blz., € 12,99
ISBN 9789043 526784

Wat te doen bij hoofdpijn, verkoudheid, een vlooienbeet of splinter? Met 99 recepten voor huismiddeltjes, beproefd en generaties lang toegepast door de Amish, kun je zelf aan de slag met ingrediënten uit het keukenkastje of de (moes)tuin. De middeltjes zijn gerubriceerd naar aandoening en beslaan een uitgebreid scala aan natuurlijke remedies tegen onder meer slaapproblemen, stress, verkoudheid, griep, allergieën, hoofdpijn, oorpijn, bloedneuzen en (lichte) verwondingen.

Een apart hoofdstuk is gewijd aan de gezondheid van de vrouw. Verder passeert een bonte verzameling van zalfjes, smeersels en tonicums de revue. Evenals handige tips voor huis en tuin: vlooien bij hond of kat kunnen bijvoorbeeld voorkomen worden door dagelijks een kleine hoeveelheid biergist en knoflookpoeder aan het voer toe te voegen. Maak met behulp van dit boekje je eigen shampoo, deodorant of wasverzachter en laat oude leren schoenen er weer als nieuw uitzien door ze in te wrijven met lijnzaad- of olijfolie.

Trekzalf tegen splinters, havermoutpasta tegen eczeem en valeriaanwortelthee bij spanning en slaapproblemen: dit boekje blijft je verbazen door de eenvoud van de ingrediënten en het scala aan hulpmiddeltjes dat eenvoudig voorhanden is in de natuur of in de keukenkast. Met uiteraard als kanttekening dat bij het uitblijven van verbetering van een (lichte) aandoening een huis-tuin- en keukenmiddel nooit een bezoek aan een arts kan vervangen of uitsluiten.

Het praktische boekje wordt opgesierd door diverse Amish-gezegden en wijsheden en biedt ruimte voor notities.

Boeiend en bruikbaar

Vanaf de achttiende eeuw emigreerden veel Amish gemeenschappen vanuit Europa naar Noord-Amerika. De geloofsgemeenschappen hechten sterk aan de waarde van eenvoudig leven volgens vaste normen en tradities. Binnen de Amish zijn verschillende stromingen aanwezig. Zo zijn er de geloofsgemeenschappen die open staan tegenover de moderne medische wetenschap, terwijl anderen hier wat terughoudender in zijn.

Over het algemeen heerst binnen de Amish de sterke overtuiging dat ziekte en leed een onderdeel zijn van Gods wil zijn. Binnen deze heersende overtuiging ontstond een eeuwenlang traditie van het overleveren van recepten voor huismiddeltjes bij lichte kwalen en aandoeningen.

Georgia Varozza maakte een boeiend en bruikbaar overzicht van de meest toegepaste huismiddeltjes. Een mooi (cadeau)boekje!