Zondag flinke regenkans en koeler

Vorige week beleefden we misschien wel de mooiste weerfase van deze zomer. Op sommige plaatsen in Zuid-Nederland werd het op minimaal vier dagen meer dan 30 graden. De avonden waren ook zeldzaam warm met bijna 25 graden nog rond middernacht, vooral in de bebouwde gebieden.

Op 1 september begon de weerkundige herfst, terwijl het weer nog best zomers genoemd mag worden de komende week, met maxima van dik boven de 20 graden inclusief flinke zonnige perioden.

Tot zaterdag houdt het prima augustusweer nog even aan, waarna het weekend vervolgens wat minder weer geeft. Toch kan er op vrijdag ook al wat lichte regen vallen in Zuidwest-Nederland.

De atmosfeer wordt doorstroomder en depressieperikelen op de Noordzee nemen het tijdelijk over.
Een kleine depressie op de Noordzee kan vooral de zondag regen (van betekenis) geven.
Er kan met name op die zondag zo'n 5 tot 8 millimeter regen vallen op de Eilanden.
Juist in het weekend, als de regenbuien actueel zouden kunnen zijn, is het ook nog een stukje koeler.

Op sommige dagdelen komt de temperatuur dan amper meer aan de aangename 20 graden. Waarschijnlijk zal de dip in het weer tijdelijk zijn. Er zijn aanwijzingen dat een krachtig hogedrukgebied boven de goede stek op termijn weer beter weer zal geven met hogere temperaturen in de Benelux.
De komende weken zal het aantal tropische orkanen toenemen op de oceaan. Uiteindelijk komen dit soort cyclonen vaak als extratropische stormen in de circulatie richting West-Europa terecht. Dit maakt het maken van een weersverwachting vaak lastig, daar het gedrag van dit soort fenomenen niet goed kan worden opgepikt door de diverse weermodellen. Soms kan het goed uitpakken als zo'n ex-cyloon op de oceaan blijft liggen. Dan kan bij ons juist een diepe warme zuidstroming ontstaan. Anderzijds kunnen dit soort uitgedoofde orkanen nog veel water en wind geven in het Noordzeegebied.

De allerlaatste weerkaarten van met name het Amerikaanse model geven inderdaad een weerherstel aan vanaf begin nieuwe week. Het zou wederom (hoog)zomers warm kunnen worden gedurende een paar dagen, met makkelijk 25 graden en meer. Dus september vervolgt zoals augustus eindigde.