Afbeelding
Foto: Jaap Ruizeveld

Herbestemming en functie voormalige chicoreifabriek Ceres nog niet bekend

OUDDORP – Al geruime tijd wordt er door passanten geen activiteit meer waargenomen bij het monumentale pand, de voormalige chicoreifabriek Ceres, aan het Smalle Einde in Ouddorp. Voor de restauratie en herbestemming was in maart 2015 door gedeputeerde Weber van de provincie Zuid-Holland, samen met toenmalig wethouder Koningswoud, het startsein gegeven.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Het pand is bezit van BPD (voorheen Bouwfonds). Coördinatie/leiding bij de werkzaamheden kwam in handen van Boei. Maatschappij tot behoud en ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed.

Dat er geen activiteit meer wordt gesignaleerd heeft inmiddels tot speculaties geleid. Krijgt dit erfgoedproject wel een gewenste bestemming? Is het subsidiebedrag al totaal uitgegeven? Heeft zich al een gebruiker gemeld? Vragen die wij voorlegden aan de gemeente Goeree-Overflakkee.

Subsidiepot

Te beginnen met de eerste geruststelling is het antwoord dat het subsidiegeld niet op is. Een groot deel van de subsidie voor restauratie en herbestemming van het pakhuis is zelfs nog niet aangeroerd. Dit gebeurt zodra er een definitieve nieuwe functie kan worden ingevuld. Dat er al enige tijd geen activiteiten meer zijn waargenomen is juist. Vervolg-werkzaamheden zijn afhankelijk van de wensen en eisen van de (eind)gebruiker en daar vindt momenteel overleg mee plaats. Als de wensen voor de nieuwe bestemming bekend zijn zullen de activiteiten verder worden ingevoerd.

Stand van zaken

Informatie over de stand van zaken toont aan dat het hoofdgebouw inmiddels wind- en waterdicht is gemaakt en constructief geconsolideerd om verdere achteruitgang van het gebouw te voorkomen. In het gehele pand (pakhuis, drogerij, wasserij/snijderij en opslag) inclusief het omliggende terrein is het asbest gesaneerd. De chicoreifabriek Ceres is tot beginjaren 60, toen de teelt van chicorei stopte, functioneel in gebruik geweest.