Ook in de arme gezinnen thuis worden rugzakken uit Middelharnis geschonken.
Ook in de arme gezinnen thuis worden rugzakken uit Middelharnis geschonken. Foto: Adri van der Laan

Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis
Reisverslag Roemenië van Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis (slot)

MIDDELHARNIS/ROEMENIË – In het voorjaar van dit jaar bezocht een delegatie van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis een werkbezoek aan Roemenië. De reis begon op 18 april en werd op 25 april afgesloten. Eén van de deelnemers, Wim Hoogmoed, maakte een verslag. Vorige week plaatsten we het eerste deel van het verslag en vandaag het slotartikel.

"Die middag werd verder gereisd naar Gherla, om daar de opslag, winkel en zigeunerkerken van ds. Cornel te bezoeken. Verder stond een bezoek aan enkele zigeunernederzettingen gepland. Hier is het telkens weer schrijnend om te zien welke armoede er nog heerst. Bouwvallen van woningen, grote gezinnen waarvan de kinderen nauwelijks schone en goede kleding dragen, en gebrek aan fatsoenlijke huisraad en voedsel. Juist voor deze bewoners zijn de in Middelharnis ingezamelde goederen en kleding bestemd. Deze mensen zijn dankbaar met alles wat wij in Nederland achteloos afdanken…

Bij deze bezoeken kwamen de Flakkeënaars niet met lege handen... Vooraf werd er bij een bekende supermarktketen, die ook een filiaal in Middelharnis heeft, voor elk te bezoeken adres een boodschappentas met levensmiddelen gevuld. Artikelen voor de eerste levensbehoeften, maar ook wat luxe zaken die met name voor de kinderen een feest waren om te proeven. Daarnaast werd ook geestelijk voedsel uitgedeeld, in de vorm van een kinderbijbel in de Roemeense taal, beschikbaar gesteld door een sponsor.

De zaterdag was gereserveerd voor een bezoek aan weer een ander project, nl. het vakantiehuis dat vanuit de stichting van ds. Cornel wordt gerealiseerd. Het vakantiehuis is bestemd voor jeugdkampen en vakantieweken voor kinderen. In het huis kunnen groepen een week doorbrengen, waarin ontspanning en educatie centraal staan en waar ook tijdens de vakantie de Bijbel opengaat voor studie en bezinning. Het is een groot huis met verschillende slaapzalen, een professionele keuken, activiteitenruimten en gelegen op een groot buitenterrein geschikt voor sport, spel en kampvuur.

Helaas is het vakantiehuis vanwege gebrek aan financiën nog steeds in ontwikkeling en kunnen er maar beperkt vakantieweken georganiseerd worden. Verschillende stichtingen uit Nederland steunen het project, zowel financieel als d.m.v. eigen klusweken via vrijwilligers uit Nederland. Ook de Oost Europa Werkgroep Middelharnis draagt haar steentje bij!

Op de eerste dag van de nieuwe week waren de werkgroepleden aanwezig bij de kerkdienst van de 'eigen' zustergemeente in Uioara. Een volle kerk, samenzang tot eer van God en natuurlijk de verkondiging van het Woord vanuit de Bijbel. Daarin was er verbondenheid tussen de kerken in Holland en in Roemenië. Bijzonder was dat in deze dienst twee dames aangaven dat zij tot het geloof gekomen waren en voorin de kerk knielden voor de Heere om hun geloof in Hem te belijden.

Naar de avonddienst van deze zondag was natuurlijk uitgekeken! Zowel door de werkgroepleden als door de Hongaars-Gereformeerde Gemeente van Blajel.
Bij binnenkomst van de kerk bleek het orgel uit Nederland er prachtig bij te staan, het podium keurig afgewerkt en alle sporen van de werkzaamheden eerder die week uitgewist.

Dat het een officiële gebeurtenis zou worden, bleek uit de aanwezigheid van een predikant namens de synode, de voorzitter en secretaris van de classis en een gerenommeerd koor geleid door een professionele dirigent/organist.
De dienst werd geleid door de synode-predikant, met een voor ons zeer bekende liturgie. Behoudens de Hongaarse taal, was de dienst exact zoals we dat in de Flakkeese kerken gewend zijn.

Na de dienst de officiële overdracht van het orgel. Toespraken van Hongaarse ambtsdragers, waarna Bart-Jaap door middel van het plaatsen van de symbolische harp midden op het front van het orgel, het instrument overdroeg aan de kerk van ds. Csaba.

De overdracht werd afgesloten door het gezamenlijk zingen, met als laatste het Nederlandse en Hongaarse volkslied. Ontroerend, om ook hier de saamhorigheid te ervaren tussen christenen uit verschillende landen en de blijdschap en dankbaarheid te zien voor het nieuwe kerkorgel. Later is in de consistorie de gebeurtenis van deze dag in het geschiedenisboek van de plaatselijke kerk bijgeschreven en werd Bart-Jaap gevraagd om ook in het Nederlands wat neer te schrijven. De wens waarmee hij het stukje besloot was: "Dat de orgeltoon mag blijven juichen tot Zijn eer!"

Maandag 25 april werd er weer teruggereisd naar Nederland en mocht teruggezien worden op een fijn en goed verlopen bezoek. Weer terug in Middelharnis werd de Heere gedankt voor de voorspoedige heen- en terugreis; de goede gesprekken die er waren, zowel met de predikanten als met de medewerkers ter plaatse; de kerkdiensten waarin de verbondenheid met Hem ervaren mocht worden; de hulp die mocht worden verleend aan onze arme naasten. Ook werd voorbede gedaan voor al het werk wat na dit bezoek weer te doen staat om onze mede broeders en zusters in Roemenië in materieel een geestelijk opzicht te ondersteunen".

Wat een blij gezicht! Een poppenwagen met pop geschonken door iemand van Flakkee, en een kinderbijbel in de Roemeense taal.
Kringloopwinkel van de werkgroep 'Tabita' in Uioara met de Hollandse en Roemeense vlag.
Interieur van de winkel in Gherla, met de prachtig uitgestalde spullen uit Holland.