Met raad en daad

Plavuizen verwijderen

Over een houten vloer hebben wij plavuizen gelijmd. Nu willen we die plavuizen er graag weer vanaf halen zonder de vloer te beschadigen. Kunt u ons een idee aan de hand doen?

Antwoord: Helaas is het nagenoeg onmogelijk om gelijmde plavuizen van een houten vloer te halen zonder deze beschadigen. Er zal niets anders opzitten dan de plavuizen heel voorzichtig los te bikken. De lijmresten kunt u daarna met een in een doe-het-zelf zaak verkrijgbare lijmoplosser verwijderen. De beschadigingen zijn vervolgens voor een groot deel weg te werken door goed te schuren met een schuurmachine, vloeibaar hout en een dekkende beits of vloerverf.

Alikruiken

Wat voor vitamines en mineralen zitten er in alikruiken? Zitten er ook schadelijke stoffen in?

Antwoord: Alikruiken, ook wel krukels of kreukels genoemd, zijn eetbare zeeslakken. Zij kunnen rauw of (als mosselen) gekookt gegeten worden. Ze bevatten jodium, vitamine D en wat vitamine C, veel eiwit en weinig vet. In Zeeland worden ze vooral met daarvoor geschikte korren gevist. In Nederland en België komen nog drie andere soorten voor. De aanwezigheid van schadelijke stoffen is vooral afhankelijk van de mate van verontreiniging van de zee waaruit ze gevangen zijn.

De römertopf

Onlangs kwam ik in het gelukkige bezit van een römertopf. Wat kan ik er mee bereiden en hoe werkt dat?

Antwoord: Een römertopf - oftewel een Romeinse pot - is een poreuze pot gemaakt van aardewerk. In de pot kan vlees – al of niet met andere ingrediënten – worden klaargemaakt. Vóór het gebruik zet u de römertopf eerst een kwartier in koud water. De poreuze pot neemt namelijk water op dat tijdens het gaar worden van het vlees in de oven verdampt. Vlees kan hierdoor zonder toevoeging van vet in het eigen vocht worden bereid. U moet er wel op bedacht zijn dat de römertopf gevoelig is voor grote temperatuurverschillen. U mag daarom de oven niet voorverwarmen. Na de bereiding moet de römertopf altijd op een onderzetter geplaatst worden. Wat u er zoal mee kunt bereiden? Veel, om maar wat op te noemen: gebraden ossenhaas, goulash, stoofpot van varkensvlees, gebraden casselerrib, zuurkool met kip en een bananenschotel. Voor de recepten verwijzen wij u naar in de boekhandel te verkrijgen receptenboekjes.

Pluizende kleding

Ik heb een truitje van angora en wol dat erg pluist. Ik kan het zo niet meer dragen. Mijn vraag aan u is: wat kan ik er aan doen?

Antwoord: Er zijn verscheiden oorzaken voor het pluizen of pillen van kleding. Vooral wol is erg pluisgevoelig. Of een wollen kledingstuk meer of minder pluist, is ook afhankelijk van de kwaliteit. Is ze goed gesponnen, dan is de kans op pluizen minder. Ook de mate van het gebruik is van invloed. Ook door het wassen en door wrijving kunnen bolletjes ontstaan. Het is aan te bevelen, dgl. kledingstukken voorzichtig met de hand in een lauw sopje te wassen, met gebruikmaking van een alkalivrij wolwasmiddel, Laat de trui ook niet te lang in het sopje staan. Was wollen kleding niet in de wasautomaat, want het wasgoed wordt teveel tegen elkaar geslagen en geschuurd. In een aantal huishoudelijke zaken kunt u echter een handige wolontpiller kopen, waarmee u dgl. bolletjes snel van het oppervlak wegscheert. De bovenop liggende pluizen verdwijnen, zonder dat het kledingstuk ervan te lijden heeft en ze kosten slechts enkele euro's. Overigens is het verstandig bij aankoop van truien op de kwaliteit te letten.