Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Rijkdom van karakters Juist als het botst….

Cock Grandia en Jentine Bogers-Grandia
2016, Royal Jongbloed – Heerenveen
176 blz., € 14,95
ISBN 9789063 537142

Rijkdom van karakters is een zegen – deze gedachte vormt de rode draad in dit boek.
Juist de diversiteit van mensen en hun verschillende karakters maakt dat de veelkleurigheid van de schepping en de grootsheid van de Schepper wordt getoond.
Toch kunnen in het intermenselijke contact de verschillende karakters flink botsen. Dit kan op zakelijk gebied zijn, in de kerkelijke gemeente maar ook in het privéleven van mensen. Botsende karakters behoren tot de meest genoemde oorzaken bij echtscheiding.
"Had ik je gebruiksaanwijzing maar", is een verzuchting die vaak als wens wordt geuit.
Hoe komt het dat karakters zo vaak botsen? Waar ligt de oorzaak? Zijn hier wel oplossingen voor?
In de jaren twintig van de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston (1893-1947) na langdurige studie een gestileerd gedragsmodel. Aan de hand van deze DISC methode, die vier kwadranten kent en de vier basis persoonlijkheden benoemd, leggen de schrijvers uit dat er globaal vier typen mensen zijn: de introverte denker (taakgericht), de introverte voeler (mensgericht), de extraverte denker (taakgericht) en de extraverte voeler (mensgericht). Hierbij zijn overigens ook mengvormen mogelijk.
Elk mens kan meerdere gedragskenmerken in zich dragen, maar heeft wel een voorkeursstijl van gedraging. Deze wordt dominant genoemd.
In het mooi strak vormgegeven boek wordt duidelijk uitgelegd hoe je gedrag kunt herkennen en hoe je op een positieve en opbouwende wijze met een tegengesteld karakter om kunt gaan. Het bevat veel praktische tips die gelijk toepasbaar om met de andere persoonlijkheid in gesprek te gaan en hem of haar beter te leren kennen.

Sleutels

De sleutels tot een meer effectieve communicatie worden per gedragskenmerk aangereikt. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met de blauwe persoonlijkheid (introvert en consciëntieus) op de DISC schaal. Ga met hem of haar in gesprek door goed onderbouwde argumenten te gebruiken, to the point te zijn en tijd te geven om na te kunnen denken.
Het mooie is dat juist tegengestelde karakters elkaar tot een hand en een voet zijn. De auteurs geven een aantal Bijbelse tweetallen als voorbeeld om dit aan te tonen. Adam en Eva waren man en vrouw, verschillend van elkaar maar ook complementair. Barnabas en Paulus bezaten tegengestelde karakters maar vulden elkaar daardoor juist heel goed aan. Dit gold ook voor onder meer Mozes en Aäron, Maria en Elizabeth en Martha en Maria.
Daarnaast gaat het boek in op diverse persoonlijke drijfveren voor kenmerkend gedrag. In het afsluitende hoofdstuk wordt de lezer uitgenodigd een persoonlijke bijsluiter te maken en deze uit te delen aan een ander, zodat hij of zij kan helpen op momenten wanneer je het zelf even niet meer zo helder ziet.
Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een bijpassend Bijbelgedeelte, gespreksvragen en een stelling. Het boek is zowel geschikt voor persoonlijk gebruik als voor groepen.
Een echte aanrader!
Cock Grandia en Jentine Bogerd-Grandia zijn vader en dochter en hebben beiden jarenlange ervaring in coachen, trainen en het afnemen van gedrags-en drijfverenanalyses.