Begin nieuwe week koeler na stevige bui op zondag

De tot nu toe wat povere weerkundige zomer, die duurt van 1 juni tot en met 31 augustus, komt met een fraaie hoogzomerse tot tropische apotheose. Vanaf nu is de 30 graden zowat haalbaar. Met een matige zuidooster werd vooral op donderdag erg warme lucht meegenomen vanaf het Europese vasteland. Ook in onze regionen werd het rond 30 graden gedurende de (na)middag. In Zuid-Nederland wordt het tot zondag 32 of 33 graden en komt een regionale hittegolf snel in zicht. Topmaxima waren er ook iets zuidwestelijker in Belgiƫ met zelfs 35 graden in West-Vlaanderen.

Veel zon hebben we op 't pleit de komende dagen en pas later op zaterdag neemt de kans op een warmtebui toe. De avonden, die steeds korter worden, verlopen ook ronduit warm. Tot na 8 uur is het nog dik boven de 20 graden in onze omgeving. In de bebouwde gebieden uiteraard een paar graden warmer dan in de buitengebieden, waar het altijd wat eerder afkoelt tijdens de avond. Ook in het weekend behouden we het zomerse weer nog wel in huis op de Eilanden, weliswaar met een iets toenemende buienkans later op zaterdag en vooral op zondag. De temperaturen komen wat lager uit bij aanlandige wind. Waarschijnlijk dus ook nog een prima weekend al met al.

Daarna zal het nog wat koeler gaan worden zonder dat het weer echt verslechtert. Tot begin september kan het wel eens heel aardig blijven. Daarna zouden de buien weer kunnen opkomen. Niet zelden zie je dat na zo'n zeer fraaie en warme periode eind augustus talrijke buien de kop op steken in de eerste fase van september. Vooral aan zee en in het IJsselmeergebied kan dan erg veel water vallen binnen betrekkelijk korte tijd. Zo'n 50-70 millimeter in een paar uur tijd is mogelijk dan.

Het is dus even afwachten of het onstabielere weerbeeld zich al begin volgende week aandient of eerst richting september. Het Amerikaanse weermodel laat de koelere Noordzeelucht al vanaf komende zondag instromen met inderdaad toenemende buienkansen en slechts 18 graden. Daarna geeft een uitloper van hoge druk weer een paar droge dagen met zon. Het strandweer is uiteraard goed tot zeer goed te noemen tot en met het weekend.