Tijdens de overdracht in de kerk van Blajel wordt het orgel 'gekroond' door een symbolische harp.
Tijdens de overdracht in de kerk van Blajel wordt het orgel 'gekroond' door een symbolische harp. Foto: Adri van der Laan

Reisverslag Roemenië van Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis (I)

MIDDELHARNIS/ROEMENIË – In het voorjaar van dit jaar bezocht een delegatie van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis een werkbezoek aan Roemenië. De reis begon op 18 april en werd op 25 april afgesloten. Eén van de deelnemers, Wim Hoogmoed, maakte onderstaand verslag:

De voorbereidingen voor de reis begonnen feitelijk al op maandag 11 april 2017.

's Morgens vroeg stond een vrachtauto gereed aan de loods van de werkgroep aan de Industrieweg 17 in Middelharnis. Een groep vrijwilligers was ook aanwezig om de oplegger te laden met goederen die bestemd waren voor Roemenië. Spullen die in de weken daarvoor ingezameld waren en afgestaan door de vele gulle gevers van het hele eiland. Er stonden meubels gereed, gebruikte kleding, dozen met huishoudelijke artikelen, keukengerei en andere nuttige dingen. Maar ook specifieke hulpmiddelen, zoals incontinentiemateriaal, medicijnen, brillen, enkele rollators en zelfs een leestafel ingericht voor slechtzienden.

Pijporgel

Een speciale zending was deze reis een compleet origineel pijporgel, helemaal gedemonteerd en zorgvuldig verpakt in 2 kuubkisten. Dit orgel was geschonken door een inwoner van Flakkee, oorspronkelijk afkomstig uit een kerkje in het noorden van het land, en nu bestemd voor een Protestants-Reformatorische Hongaarse kerk in het plaatsje Blajel in Roemenië.

Nog meer stond er gereed, namelijk 80 rugzakjes, die door leerlingen van de basisschool 'Groen van Prinsterer' uit Middelharnis gevuld waren met cadeautjes en nuttige schoolspullen. De rugzakjes waren bestemd voor leeftijdsgenoten in Roemenië uit arme gezinnen. Een heel leuk initiatief. Inmiddels zijn de rugzakjes allemaal uitgedeeld, zoals verderop te lezen is!

Diezelfde middag nog vertrok de Roemeense chauffeur met zijn kostbare lading naar het losadres in Ocna Mures, een reis van ruim 3 dagen.

Vertrek

Op maandag 18 april 2016 vertrok een afvaardiging van de werkgroep per vliegtuig vanuit Dortmund naar Cluj-Napoca in Roemenië. Via Duitsland reizen en vandaar vliegen bleek de goedkoopste (!) oplossing. Als gast ging deze week de heer Bart-Jaap de Bakker uit Sommelsdijk mee, die het orgel wat met het transport meegegeven was, ging opbouwen en installeren in de kerk van Blajel. De reis verliep voorspoedig en keurig op tijd kwam het vliegtuig aan. De Flakkeënaars werden hartelijk verwelkomd door de heer Petru Morar, directeur van de Fundatia Crestina de Autorare (FCA). Het was een hartelijk weerzien. De meeste werkgroepleden zijn oude bekenden (vrienden) van Petru. Vanaf het vliegveld reed Petru ons naar de 'vaste' uitvalbasis van onze bezoeken in Roemenië, Hotel Sport in Cluj.

Kerk

De volgende dag was het tijd om de plaats Blajel te bezoeken. In dit dorp is de kerk van de Hongaarse gemeente van ds. Csaba en ook de kerk waar het orgel opgebouwd zou worden. Gelukkig was het instrument vanuit Middelharnis goed aangekomen. De kerk stond vol met dozen en kisten met orgelpijpen en andere onderdelen. In eerste instantie zou het orgel opgebouwd worden op het balkon achter in de kerk, maar na passen en meten bleek het plafond daar te laag! Tijd voor plan B, en dat was het plaatsen van het orgel op een podium voorin de kerk naast de preekstoel. Door hulpvaardige gemeenteleden werd in een mum van tijd een podium op vakkundige wijze geconstrueerd en in elkaar gezet, en zelfs voorzien van vloerbedekking. Daarna kon de opbouw van het orgel beginnen. Aan het eind van de dag stond de windlade, het verdeelblok voor de pijpen en de orgelkast in elkaar. Bart-Jaap bleef achter in Blajel om de volgende dagen verder te bouwen. De overige reisgenoten reden retour naar het hotel in Cluj.

Zakelijke besprekingen

Woensdag was het tijd voor de zakelijke besprekingen. 's Morgens met Petru Morar en ds. Cornel Fedor. Zoals altijd bij een bezoek aan Roemenië was ook de bekende ds. Istvan Lörincz aanwezig. Hij is een goede bekende in Nederland, heeft ook hier gestudeerd en fungeert als tolk bij de besprekingen. De werkgroep ondersteunt de stichting FCA van Petru. In zijn (christelijk) Medisch Centrum komen de medicijnen, het incontinentiemateriaal, de gebruikte brillen en andere hulpmiddelen zoals rollators terecht. Dit medisch centrum is opgericht om de Roemeense bevolking, die de reguliere gezondheidszorg door armoede vaak niet kan betalen, te helpen.

Ook de stichting van ds. Cornel wordt vanuit Middelharnis ondersteund. Hij werkt en evangeliseert naast de drie gemeenten waaraan hij verbonden is, ook onder de zigeuners in de omgeving van zijn woonplaats Gherla. Zijn stichting beheert een kringloopwinkel en een zomerkamphuis voor jongeren, waarover later in dit verslag meer.

's Middags was er de ontmoeting met de mensen van de zigeunergemeente in Uioara. Met ds. Husar en zijn twee medewerkers werden allerlei (financiële) zaken besproken. Met dankbaarheid werd vernomen hoe het werk onder de allerarmste zigeuners zijn voortgang had, maar ook dat het evangelisatiewerk van ds. Husar gezegend werd. De zorgen werden gedeeld, maar ook nieuwe afspraken gemaakt over de voortgang van het werk, zowel in Uioara en omgeving als vanuit de werkgroep op Flakkee.

De dag daarop was het hoog tijd om daadwerkelijk een bezoek te brengen aan Ocna Mures en Uioara. Eerst werd de loods bezocht, waar men nog druk bezig was om de goederen die de week daarvoor uit Middelharnis waren aangekomen uit te pakken en te sorteren. Daarna werd in 'Tabita' gekeken, het winkeltje van de zigeunergemeente in Uioara. Daar zijn de huishoudelijke artikelen, de beste kleding en speelgoed, andere nuttige zaken, afkomstig van Flakkee, te koop. De prijs is zodanig dat de minder bedeelde bevolking uit de omgeving ook kan kopen. De opbrengst komt ten goede aan de kerkelijke gemeente in Uioara en omstreken en aan hulp voor de allerarmsten.

's Middags nam ds. Husar het gezelschap mee naar een klein dorpje in de omgeving, waar sinds enkele weken Bijbelstudie gehouden werd bij een gezinnetje aan huis. De kring was inmiddels zo gegroeid, dat er overwogen werd om ter plaatse een oud huisje of schuur op te kopen en dit om te bouwen als kerkje! Op de terugweg was er een stop bij het transportbedrijf M.C.M.S. van Mr. Emil, het bedrijf wat de meeste transporten van Nederland naar Roemenië verzorgt. Daar werden de kosten voldaan van de afgelopen drie transporten. Een fors bedrag! De werkgroep hoopt deze kosten steeds te financieren uit de opbrengst van collecten en giften in Nederland.

Vrijdag bezochten de werkgroepleden het gezondheidscentrum van de stichting FCA in Cluj-Napoca. Over het werk van deze stichting is ook te lezen op internet (in de Engelse taal, kijk eens op http://www.fcacluj.ro ). De ruimtes voor fysiotherapie en de behandelkamers werden bekeken, en ook de apotheek waar medicijnen tegen gereduceerde prijs aan minderbedeelden verstrekt worden. Vanzelfsprekend door kundige en bevoegde medewerkers van die stichting. Zij sorteren ook de medicijnen die met de transporten van Flakkee en uit andere plaatsen in Nederland daar gebracht worden.

Zigeunerkamp

Een ander project van deze stichting is een schooltje in een groot zigeunerkamp nabij de vuilnisstortplaats Pata Rat, aan de rand van de grote stad Cluj. Op de genoemde website is een foto van een klasje te zien. In dat klasje zijn later die morgen de rugzakjes uit Middelharnis uitgedeeld. De kinderen waren erg blij met deze tasjes waarin kleurpotloden, schriftjes, speelgoed, bellenblazers en andere leuke/nuttige cadeautjes zaten, maar soms ook persoonlijke briefjes van jongens/meisjes uit Middelharnis. Bedankt, leerlingen van de Groen!

(Slot volgt volgende week)

De onderdelen van het orgel worden zorgvuldig geladen.
Uitdelen van de rugzakken uit Middelharnis.
Interieur van de winkel in Gherla, met de prachtig uitgestalde spullen uit Holland.
Een zigeunerkamp nabij de vuilnisbelt Pata Rat, nabij Cluj-Napoca.
Afbeelding