Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

'De Zeemeeuw' en 'De Kaap' te Ouddorp zullen uit het duin gaan verdwijnen

'De Zeemeeuw' en 'De Kaap' zullen uit het Ouddorpse duin moeten verdwijnen i.v.m. de door Rijkswaterstaat voorgenomen verbreding en ophoging tot de zgn. Deltahoogte van de duinen, waarin zich beide woningen bevinden. De bewoners, c.q. eigenaren, de heren T. Flohl, dr. Dalstra en dhr. Van Nes uit Assen zijn bericht dat de woningen eind dit jaar ontruimd dienen te zijn, maar het lijkt erop dat enig uitstel van executie mogelijk is, omdat de aanvang van de werkzaamheden eerst volgend najaar wordt verwacht. Niettemin hangt de slopershamer als het zwaard van Damocles boven beide woningen, elk met een historisch verleden. De huidige Zeemeeuw is, voordat de vuurtoren werd gebouwd, de woning geweest van de lichtwachter van de oude ijzeren kaap. Die kaap, een vuurbaken, stond direct achter de woning.

Schipper Piet, van wie men zich nog herinnert dat hij nogal eens een borreltje tot zich nam, was er lichtwachter. Later is het baken voorzien van een hekwerk aan beide zijden over de hele lengte, waardoor het bij dag vanuit zee beter zichtbaar was.

Nadat de eerste vuurtoren in gebruik werd genomen, is het vuurbaken daar weggehaald. De huidige Kaap is van oorsprong een loods geweest waarin de reddingsboot werd ondergebracht. Wanneer de boot naar zee moest, moesten er paarden aan te pas komen. Het is zo'n tachtig jaar geleden geweest dat een schilder die het baken schilderde in zijn schafttijd even op het strand keek en zich daar hoogst verbaasde toen hij er één mensenspoor aantrof, kennelijk van een strandjutter. Dit historische voorval illustreert wel dat tachtig jaar geleden nog niemand van de genoegens die het strand biedt heeft genoten, alleen de strandjutters zullen er regelmatig geweest zijn.