Met raad en daad

Middelen tegen migraine

Ik word geplaagd door migraine, daar probeer ik dus vanaf te komen. Onlangs vernam ik van het middel 'Similasan'. Is dit homeopathische middel vergelijkbaar met de middelen van de bekende homeopathische merken? Raadt uw medisch adviseur deze middelen aan? Ik heb wel eens gehoord dat migraine door een speciaal soort brillenglazen genezen kan worden. Is dat zo?

Antwoord: Het door u genoemde middel is een middel van één van de bekende merken. Onze medische adviseur zal u goede homeopathische middelen niet ontraden, maar raadt wel dringend aan om de huisarts te raadplegen als de klachten niet verdwijnen. Speciale brillen tegen migraine bestaan niet, wel kan een bril uitkomst bieden als de hoofdpijn bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door het zien of door lichtgevoeligheid.

Is biest gezond?

Is biest gezond, zo ja waarom? Hoe moet ze gekookt worden?

Antwoord: Biest is de eerste melk die een koe geeft als het kalf net geboren is. De samenstelling wijkt sterk af van die van gewone melk en kan per koe verschillen. Ze kent dezelfde vitaminen A, B, C en D, maar smaakt o.m. anders, doordat ze tweemaal zoveel droge stof bevat. Het gehalte aan eiwit ligt ook veel hoger. Het vetgehalte en het melksuikergehalte liggen daarentegen meestal iets lager dan in volle koemelk. De zoute smaak wordt veroorzaakt door een hoog gehalte aan melkzouten, die vooral van belang zijn voor de versteviging van de beenderen van het kalf. In deze melkzouten komen calcium, natrium, kalium, magnesium en een beetje ijzer voor, maar dit geldt ook voor onze consumptiemelk. Biest bevat bovendien nog veel serumeiwitten, waarvan vooral het gehalte aan globuline veel hoger is dan dat in normale melk. Die globuline bevat antistoffen tegen bepaalde ziekten. Biest schift echter gauw bij verhitting, omdat het albuminegehalte daarvoor te hoog is en kan daarom niet worden gekookt. Als u de biest in pap wilt gebruiken, moet u haar wellen, dat wil zeggen: langzaam en onder voortdurend roeren tot maximaal 80° C verhitten. U kunt er ook smakelijke en voedzame pannenkoeken enz. mee bakken.

Klimrooszorg

Verleden jaar heb ik twee klimrozen gepoot, die het niet zo goed gedaan hebben. Wat kan ik het beste doen om ze straks wel goed te laten bloeien?

Antwoord: Uw rozen hebben het afgelopen jaar 'slecht' gedaan omdat ze bloeien op tweejarig hout en dat was er nog nauwelijks. Een klimroos heeft drie jaar nodig om tot volledige bloei te komen. Het snoeien kunt u beperken tot het wegnemen van het oude dikke hout. Van begin mei tot augustus kunt u ook maandelijks een handje kunstmest (N.P.K. 12-10-13) of speciale rozenmest geven. In november kunt u de roos flink bemesten met gedroogde koemest. De mest moet licht onder de grond worden gespit. Gaat u te lang door met het mest geven, dan loopt u het risico dat de roos te lang door groeit en te lang wordt en daardoor niet goed afhard. In het algemeen mogen de gladde scheuten niet weggenomen worden. Klimrozen nemen genoegen met bijna elke standplaats, mits niet te nat of te zuur. U krijgt echter de meeste bloemen als de roos in de volle zon staat.

Werking weerglas

Hoe is nu eigenlijk de werking van de voorloper van barometer, het weerglas? Hoe ver moeten we het glas vullen?

Antwoord: Het weerglas geeft het verschil in luchtdruk aan tussen de lucht boven in het afgesloten glas en de buitenlucht. Stijgt de luchtdruk buiten, dan wordt het vloeistofkolommetje in het tuitje naar beneden gedrukt. Daalt de luchtdruk, dan gebeurt het tegenovergestelde. Het verschil in het vloeistofniveau in het tuitje en in het glas geeft dus een luchtdrukverandering aan, maar niet meer dan dat, omdat er geen schaalverdeling is. Hoe ver u uw glas met inkt moet vullen is langs deze weg moeilijk te zeggen. Als u het glas voor de helft vult, zult u dunkt ons weinig 'overstromingsgevaar' lopen, zet er voor de zekerheid eerst een tijdje een kopje onder.