Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Orgelconcert Sander van den Houten in Brouwershaven

HAAMSTEDE - Op dinsdag 23 augustus is het 7e orgelconcert in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven wat gegeven wordt door Sander van den Houten. De Kamper organist begint zijn concert met een werk van de Jan Pietersz. Sweelinck, de Hollandse grootmeester van de 16e eeuw.

Ook staat er muziek van Johann Sebastian Bach en zoon Carl Philipp Emanuel Bach op het programma. Er wordt aandacht besteed aan de belangrijke Duitse componist Max Reger, die 100 jaar geleden overleed. Bijzonder is het werk Mozart Changes, waar invloeden uit de jazzmuziek zijn te horen. Het concert wordt besloten met een improvisatie.

Sander van den Houten (1987) is zowel hoofdorganist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen. Tevens is hij tweede organist van de Bovenkerk aldaar. Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude-Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs). Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur) en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema. Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur). Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Tevens maakte hij in 2013 een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde. Sander van den Houten geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler. Ook heeft hij een privé lespraktijk.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor studenten, inclusief consumptie na afloop. Onder de 12 jaar gratis. De verrichtingen van de organist worden geprojecteerd op de muur. Het slotconcert van de Brouwse Orgelzomer is op 30 augustus en wordt gegeven door het vierhandige orgelduo Jan Peter Teeuw en Marien Stouten.