Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Onder het gehamer van jeugdig Melissant discussieert het dorp over de kabelbaan

MELISSANT – Waar moet de kabelbaan komen? Deze vraag houdt een groot deel van Melissant bezig. De kabelbaan is uit het speelbos verwijderd en zou een plaats moeten krijgen in de Klimgeit, de uitgestrekte speelweide in Melissant. Zo blijft dit speelwerktuig voor het dorp behouden. Over de exacte locatie in de Klimgeit zijn de meningen verdeeld. Sommige bewoners zijn bang dat de kabelbaan meer herrie met zich meebrengt. En inkijk in de tuin vanaf de heuvel van anderhalve meter, die als startpunt fungeert.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Woensdagmiddag kon de bevolking van Melissant een voorkeur uitspreken: aan de kant van de woningen of aan de andere kant van de Klimgeit, bij de voetbaldoeltjes. De tekeningen lagen op een paar statafels die waren neergezet op de speelweide zelf. Daar was het een drukte van belang, niet in de laatste plaats omdat hier 125 kinderen begonnen met het bouwen van houten hutten.
Een man die naast de Klimgeit woont, ziet het helemaal niet zitten, een kabelbaan zo vlak achter zijn tuin. "Ze kijken vanaf die heuvel zo mijn tuin in." Een ander suggereert een compenserende maatregel: een schutting. Een vrouw komt bij de statafels met tekeningen staan. Ze zegt: "Mensen kunnen tegenwoordig niks meer hebben. Wat is er nou leuker dan spelende kinderen?"
Over de vraag waar de kabelbaan – en een speelhuis voor de kleintjes – moet komen gaan de gemeente en de dorpsraad, samen met de Oranjevereniging en de Stichting Melishof, zich buigen. De geluiden van woensdagmiddag nemen ze daarbij mee.
De kabelbaan is enkele jaren geleden als onderdeel van het speelbos in Melissant in gebruik genomen. Onder andere geld van Europa maakte deze voorziening mogelijk. Het speelbos is echter niet geworden wat men er vooraf van had gehoopt: bewoners lieten hun kinderen er niet spelen omdat het onveilig zou zijn. De kabelbaan zomaar verplaatsen, was niet toegestaan. De EU moest daar toestemming voor geven. Toen die er kwam, konden de gemeente en de dorpsraad aan de gang om het populaire speelwerktuig naar de Klimgeit te verhuizen. Een logisch plek, want hier zijn heel veel speelvoorzieningen geconcentreerd.
De gemeente Goeree-Overflakkee was goed vertegenwoordigd in Melissant. Wethouder Trouwborst was er, ook om te horen over de samenwerking die aan het ontstaan is tussen de dorpsraad, de Oranjevereniging, Stichting Melishof en de activiteitencommissie voor de jeugd, over hun plannen, bijvoorbeeld rond de kerst, en over hoe het met de leefbaarheid in Melissant is gesteld.

Flamingo Team

Met het oog op het laatste onderwerp – de leefbaarheid – was ook het Flamingo Team van de gemeente aanwezig. Het duidelijk herkenbare team maakt dit jaar een tour langs diverse kernen op Goeree-Overflakkee, aansluitend bij evenementen als de Juundag (Ooltgensplaat), de Portdagen (Goedereede) en dus de activiteiten in Melissant. Doel van de Flamingo Tour is om met bewoners in gesprek te gaan en van hen te horen wat er leeft in de kernen en wat voor verbetering vatbaar is. Er staan nog bezoeken aan Ouddorp en Dirksland op het programma.
In de Klimgeit was een papier opgehangen waarop bezoekers 'Kansen voor Melissant' konden aangeven. Populair was de financiering van het schoolzwemmen. Daarnaast kwamen 'kansen' naar voren als een grote geit op de rotonde bij de ingang van het dorp, een pannakooi, een grote glijbaan, een eigen plek voor jongeren, doelen met een net en een klimrek. Tenminste, dat stond halverwege de middag op het papier. Het zou goed kunnen dat er later nog mooie suggesties zijn toegevoegd. In ieder geval pikt het Flamingo Team de ideeën op om ze later te bespreken met onder andere de dorpsraad, en de bewoners zelf. Want het ideaal is om hen zelf in te schakelen bij het uitvoeren van de plannen die de leefbaarheid vergroten.

Afbeelding