Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Niemand is zoals jij

Een verhaal voor iedereen
Max Lucado
Ark Media
48 blz., € 9,95
ISBN 9789033 814242

"Hij verdient het om zoveel grijze stippen te krijgen", zeiden de mensen tegen elkaar. "Hij is geen goede houten jongen." Het duurde niet lang of Wout ging dit zelf ook geloven. Ik ben geen goede Nerflander, dacht hij. De weinige keren dat hij naar buiten ging trok hij op met andere Nerflanders die ook veel grijze stippen hadden. Bij hen voelde hij zich iets beter.'
De Nerflanders zijn een nijver, houten volkje - de hele dag druk met het elkaar beoordelen en veroordelen. Elke Nerflander bezit twee dozen met stickers: gouden sterren en grijze stippen. Overal waar je kijkt op straat zijn de Nerflanders bezig om elkaar een sticker op te plakken. Ze geven de ander een gouden ster voor een glad en glanzend uiterlijk of een uitzonderlijke prestatie. Ben je nergens echt goed in of is je uiterlijk beschadigd? Dan krijg je een grijze sticker opgeplakt. Wout is zo'n Nerflander die elke dag alleen maar grijze stickers krijgt.
Op een dag ontmoet hij Lucia, zij draagt geen enkele sticker en gaat toch blijmoedig door het leven. 'De mensen probeerden haar wel stickers te geven, maar de stickers bleven gewoon niet plakken. Sommige mensen hadden bewondering voor Lucia omdat zij helemaal geen stippen had, dus wilden ze haar een ster geven. Maar de sterren vielen zomaar van haar af. Anderen keken op haar neer omdat ze helemaal geen sterren had, dus wilden ze haar een stip geven. Maar de stippen bleven ook niet plakken.'
Hoe kan dit? Lucia vertelt aan Wout dat ze elke dag bij Eli op bezoek gaat.
Wout gaat op onderzoek uit en komt op aanwijzing van Lucia terecht bij Eli, de houtsnijder op de hoge heuvel. Daar leert zijn maker hem een belangrijke les.
Dit boekje heeft een diepe inhoud. Het stelt belangrijke vragen: waar halen we onze eigenwaarde vandaan en wat bepaald ons zelfbeeld? In de maatschappij tellen andere dingen dan in het koninkrijk van God. Hij ziet ons zoals we werkelijk zijn.
Een prachtig verhaal voor kinderen, maar zeker ook voor ouderen. Dit cadeauboekje is ook verkrijgbaar als prentenboek.

Stadsgids Brugge 2016

De officiële stadsgids van Brugge 2016
2016, uitgeverij Lannoo
160 blz.€ 4,99
ISBN 97890401 429870

Binnenkort een dagje op stap? Denk ook eens aan het Brugge. Het middeleeuwse centrum van deze fascinerende plaats werd door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoedstad.
De stad herbergt onder meer het Guido Gezelle museum, gevestigd in het geboortehuis van de bekende dichter.
De grote diversiteit aan bezienswaardigheden in deze Vlaamse stad wordt uitgebreid beschreven in de 'Stadsgids Brugge 2016'. De gids is overzichtelijk ingedeeld in vijf hoofdstukken en beschrijft achtereenvolgens de hoogtepunten en de geschiedenis van Brugge, geeft praktische reisinformatie en besteedt ruim aandacht aan de bourgondische kant van Brugge en het aanbod bijzondere winkeltjes.
Naast het Kantmuseum biedt Brugge onder meer een brouwerijmuseum en een Frietmuseum waar het toegangsbewijs korting geeft op een portie echte Brugse friet.
Wandel mee met de papieren stadsgids en loop één van de drie stadswandelingen met elk een eigen thema. De wandeling 'Slenteren door het stille Brugge' laat op een verrassende manier zien hoe stil het kan zijn in deze stad met zijn ruim 100.000 inwoners.
Wat dit gidsje bijzonder maakt is dat een vijftal Inwoners van Brugge een groot aantal insider tips prijs geven. Naar welke winkels en restaurantjes gaan zij? Waarom vinden zij 'hun' stad de moeite waard? In elk geval mag een bezoek aan het Groeningemuseum, waar naast de geschiedenis van de Belgische beeldende kunst ook de Vlaamse Primitieven te bewonderen zijn, niet ontbreken, zo verklapt één van de geïnterviewde inwoners.
Een bezoek aan Brugge is volgens kenners overigens niet compleet zonder een vaartochtje over de Brugse reien.
Sporen van de Grote Oorlog zijn terug te vinden in de enkele kilometers verderop gelegen Westhoek.
Wie (nog) meer over de nabije omgeving van Brugge wil weten, vindt interessante tips over de regio's rondom Brugge. Een verkenning van het Brugse ommeland is de moeite waard, zowel op de fiets als lopend of met de auto.
De veelzijdige gids, inclusief gedetailleerde stadsplattegrond, biedt voor de kleine aanschafprijs van vijf euro een schat aan informatie om een tripje naar Brugge goed voor te bereiden en eenmaal op de plaats van bestemming de schatten van deze oude stad te ontdekken.

Afbeelding