Juist in het weekend regenachtig en koel

De voorbije dagen was het heel aardig zomerweer in Zuidwest-Nederland. Dit weekend verandert het.
De regenkans neemt vooral in de loop van vrijdag al toe, maar wellicht biedt een hogedrukgebied ten noorden van ons nog net genoeg tegenwicht om de buien uit het zuiden deels een halt toe te roepen. Met wat geluk blijft het tot de namiddag nog nagenoeg droog in onze contreien. Daarna maken de opkomende buien meer kans en een geheel droog weekend ligt dan ook niet voor de hand. Het wordt dan ook minder warm op de Eilanden. Op zondag halen we de 18-19 graden niet meer met regen erbij. Er waait een matige wind uit zuidwest.

De bijna zomerse temperaturen die we op woensdag en donderdag hadden, gaan dus plaatsmaken voor wat minder warm weer. In het weekend komt de temperatuur dus nauwelijks tot de 20 graden.
Het leek er nog even op dat de (zeer) warme lucht uit Frankrijk ons deze week nog zou gaan bereiken. Helemaal in lijn met deze gewone Hollandse zomer werd dit scenario alweer snel geschrapt. Toch trekken depressies weer aan het langste eind. Die gaan zich vooral op de Noordzee manifesteren het weekend en dat is nu net de verkeerde plaats voor uitgesproken mooi (weekend)weer bij ons.

Soms is het vlak voor zo'n Engelse depressie uit met een meer zuidelijke wind even warm in ons land, maar in de achterkamer van zo'n systeem wordt het dan ronduit koel met dus die buien er ook bij.
Op de middellange termijn zijn er meer oplossingen die weer voor een warmer en droger weerbeeld gaan en de opties die een aanhoudend licht wisselvallig plaatje blijven laten zien zijn in de minderheid.
Flink wat hitte vanuit Frankrijk komt rond het midden van de komende week naar Nederland. Zo zou het rond 24-25 augustus toch even zeer warm kunnen worden met maxima in de buurt van de 30 graden op de Eilanden. En ook daarna blijft het overwegend goed zomerweer denkelijk.
Voorzichtig kunnen we (met september binnen twee weken op de kalender) al gaan concluderen dat de zomer van 2016 beslist geen hoogvlieger was/is. Regelmatig regenperikelen en vrij somber weer bepaalden het weerbeeld. Een officiƫle hittegolf bleef uit vooralsnog. September kan ook nog een volle (na)zomermaand zijn. Tot na half september zijn maxima van meer dan 30 graden haalbaar.