Van links naar rechts: Pau Heerschap van het museum, Richard van Maurik, Rabobank, directeur particulieren en Gerdie Schellevis van de bibliotheek.
Van links naar rechts: Pau Heerschap van het museum, Richard van Maurik, Rabobank, directeur particulieren en Gerdie Schellevis van de bibliotheek. Foto: Kees van Rixoort

'Er is met respect voor het verleden gerestaureerd'

Vervolg van de voorpagina

Het museum kon uitbreiden, eerst op de zolder en later, toen de gemeente eigenaar was geworden van het pand, zelfs het hele gebouw. De huur was niet hoger dan een symbolisch bedrag. Het museum, inmiddels lid geworden van de Federatie van Musea in Zuid-Holland, ging zich ook op het educatieve vlak begeven. Er kwam tevens samenwerking tot stand, onder andere met de VVV en WO2GO.

Het museum draaide op de gemeentelijke subsidie, de entreegelden en de huwelijken die vanaf 2005 in de voormalige raadszaal worden gesloten. In de nieuwe situatie is de bibliotheek de hoofdhuurder van het pand en is het museum medegebruiker. "We hebben nu minder ruimte en kunnen dus ook minder laten zien", vertelt Heerschap. Een deel van de collectie – de essentie – staat straks tussen de boekencollectie van de bibliotheek. Daarbij is zoveel mogelijk sprake van wisselwerking: museale objecten die aansluiten bij thema's van de bieb.

Bibliotheek

Tot in de jaren negentig had Ouddorp alleen een bibliobus. De lobby van een groep dorpelingen leidde in 2002 tot de opening van een vestiging in het gebouw van de Rabobank. "Bijzonder dat een commerciële partij en de bibliotheek elkaar wisten te vinden en samen iets goeds neerzetten. In de beginjaren was er ook nog een reisbureau in het pand gevestigd", vertelt Gerdie Schellevis van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

In 2013 volgde een flinke korting op de gemeentelijke subsidie en de opdracht op zoek te gaan naar een ander pand. "Onze locatie in de Rabobank was niet te duur, maar wel te groot. De gemeente had een accommodatieonderzoek uitgevoerd om te kijken welke panden afgestoten zouden kunnen worden. Het Raad- en Polderhuis afstoten, dat staat natuurlijk niet goed op je CV. De gemeente wilde het pand behouden, maar ook goed benutten. Het museum Ouddorps Raad- en Polderhuis kreeg geen subsidie meer, alleen nog een tegemoetkoming, en zou ten dode opgeschreven zijn. De gemeente dacht: Zou dat pand niet iets zijn voor de bibliotheek?"

Restauratie

Een aantrekkelijk aanbod, aldus Gerdie Schellevis. Maar dan moest er wel wat aan het pand gebeuren. Het verkeerde in slechte staat en was niet direct geschikt om als bibliotheekvestiging te fungeren. Wat volgde was een verbouwing. De vloeren zijn aangepast, zodat ze zware boekenkasten kunnen dragen. Er is een traplift toegevoegd, zodat mensen die slecht ter been zijn ook naar boven kunnen om boeken uit te zoeken, een huwelijksvoltrekking bij te wonen of museale objecten te bekijken. Et cetera. Schellevis: "Er is met respect voor het verleden gerestaureerd." Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het terugbrengen van de verfkleuren die in 1904 zijn aangebracht.

Momenteel is de inrichting van het gebouw aan de gang. Boeken – de collectie is iets uitgedund – en museale objecten staan straks niet gescheiden, maar door elkaar heen. Ze vormen een soort eenheid, die bezoekers zal verrassen. Bezoekers die een boek uitzoeken zien ook iets van de geschiedenis van de kop van het eiland. En mensen die in de eerste plaats voor de historie komen, kunnen wellicht ook op het idee komen om een boek te lenen of in te zien. In de sfeervolle trouwzaal, die uiteraard lang niet altijd gebruikt wordt, kan men bovendien terecht voor onder meer boek- en filmavonden en lezingen.

Later, nadat de bibliotheek en het museum elkaar hadden gevonden, sloot de Rabobank ook aan. In het Raad- en Polderhuis komt een kleine balie, waar klanten tijdens openingsuren van de bibliotheek, terecht kunnen met hun vragen of het maken van een afspraak.

Entree wordt er niet meer geheven in het Museum Ouddorp. Bovendien is het vaker open: gedurende de openingstijden van de bibliotheek. Dat is van 1 april tot 31 oktober van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur, en van 1 november tot 31 maart op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Is er geen vrijwilliger in het museum, dan kan het personeel van de bieb zo nodig ook wat vertellen over de museumcollectie en de geschiedenis van de kop van het eiland.

Toegankelijkheid

"Samen zijn we nog meer een toeristisch product", zegt Gerdie Schellevis. "We zijn hier heel blij mee. Zo houd je voorzieningen in stand en sta je sterker. En dat op zo'n mooie centrale locatie in het dorp." Pau Heerschap, voorzitter van het museum, is ook tevreden met het resultaat, al zijn er nog wel gemengde gevoelens. "Voorheen hadden we het hele pand, nu doen we mee. Maar door de samenwerking kunnen we het museum wel voortzetten. Bovendien is het museum nu gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek en is er een leeskamer met wifi. Door de publieksfunctie van de bibliotheek en de Rabobank is de toegankelijkheid van het museum verbeterd."

De bibliotheek is gesloten op 29, 30 en 31 augustus. Op 1 september gaan de deuren op de nieuwe locatie open. Een officiële opening volgt nog op 21 oktober.

Leer en Beleef

Via Leer en Beleef biedt Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta cursussen aan. Het programma is groot en gevarieerd: talen, yoga, schilderen, geschiedenis van Amerika en Duitsland na de Tweede Wereldoorlog – en ga zo maar door. De basis van Leer en Beleef ligt in de vestigingen van de bibliotheek op Voorne-Putten, maar het aanbod op Goeree-Overflakkee groeit en wordt steeds breder. In het Ouddorps Raad- en Polderhuis, het nieuwe onderkomen van de bibliotheek, beschikt de bibliotheek over een prima ruimte om cursussen te geven. Het cursusprogramma loopt van september tot mei. Het programmaboekje is te zien in de vestigingen van de bibliotheek of te bestellen via de website. Via de site en aan de balie kan men zich ook aanmelden voor een cursus.

"De bibliotheek is een punt voor informatie, educatie en ontmoeting", zegt Gerdie Schellevis van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. "De bibliotheek ontwikkelt zich als middelpunt van de samenleving, als kennis- en ontmoetingscentrum. We zien ook steeds vaker mensen die met elkaar afspreken in de bibliotheek."

ANBO

De bibliotheek gaat nauwer samenwerken met de ANBO Midden- en West-Flakkee. Vanaf september is er één keer per maand een activiteit in een van de vestigingen van de bibliotheek. Op het programma staan onder meer een optreden van een verhalenverteller, een bijeenkomst met een taxateur (Tussen Kunst en Kitsch), een lezing over het maken van wijn in Nederland (inclusief proeverij) en het maken van een kerststukje.