Het Ouddorps Raad- en Polderhuis. Foto: Jaap Peeman
Het Ouddorps Raad- en Polderhuis. Foto: Jaap Peeman Foto: Jaap Peeman

Bibliotheek, museum en bank in één in prachtig gerestaureerd Raad- en Polderhuis

OUDDORP – Ooit was hier het bestuur van de gemeente en de polder gevestigd. Later kwam er een antiekzaak. Maar al meer dan dertig jaar is het markante gebouw uit 1904, midden in het centrum van Ouddorp, het Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis. Dat blijft het, zij het onder een andere naam – Museum Ouddorp – en als onderdeel van een groter geheel. Vanaf 1 september herbergt het pand niet alleen het regionale museum, maar ook een vestiging van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en een servicepunt van de Rabobank. Het multifunctionele gebouw blijft daarnaast een prachtige trouwlocatie.

Door Kees van Rixoort

De nieuwe situatie is het gevolg van het veranderde subsidiebeleid van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zowel de bibliotheek als het museum heeft aanzienlijk minder te besteden. Door de handen ineen te slaan – en de Rabobank te betrekken in de samenwerking – is er een toekomst die bestendiger is. Beide instellingen moeten wel ruimte inleveren. Aan de andere kant heeft de samenwerking ook duidelijke voordelen.

Museum

Pau Heerschap was vanaf het begin bij het museum in Ouddorp betrokken. Tegenwoordig is hij voorzitter. "In 1983 konden wij de bovenverdieping huren van Teun Tanis, die beneden een antiekwinkel had. We besloten er iets leuks van te maken, onder meer met wisselexposities. Dat was toen iets nieuws, later zag je dat overal. We maakten wisselexposities over bijvoorbeeld vlas, merklappen en de kunstschilder Bieling. Er was een Ouddorps stijlkamertje en een aantal vitrines van De Motte met vondsten tijdens de opgraving aan de Oude Oostdijk in 1982 en 1983. De doelstelling was vanaf het begin een beeld te geven van de geschiedenis van het bijzondere landschap op de kop van het eiland en het wonen en werken erop."

Lees verder op pagina 3