INGEZONDEN:

'Holle Bolle Dag'

Afgelopen vrijdag waren mijn vrouw en ik op het eiland Flakkee voor familiebezoek. Omdat we nog even naar de boekhandel Van der Boom moesten om een boek te kopen, reden we de Binnenweg op om daar voor de deur te parkeren. Toen bleek echter de weg te zijn afgesloten, waarop mijn vrouw zei: 'Is er soms braderie?' Nee hoor, dat is altijd op D'n Diek, maar nadat we elders geparkeerd hadden en we het straatje van het Streekmuseum inliepen, bleek dat er wel degelijk braderie was. Leuke kraampjes, oude ambachten, kortom: nostalgie en mooi weer maakten dit tot een onverwachts leuk uitje. Toen we verderop de aanplakborden zagen, bleek dat dit 'de nachtmarkt' van Goeree-Overflakkee was. Weinig nieuws misschien, totdat ik de dag erop nog een oude Eilanden-Nieuws las waarop deze markt stond aangekondigd en het woord 'Holle Bolle Dag' te lezen was. En toen kwamen de herinneringen weer boven aan zo'n 30, 35 jaar geleden, toen deze dagen elk jaar op de woensdagen in Sommelsdijk gehouden werden. Als kind gingen we vaak met vrienden daarheen om naar het Streekmuseum te gaan en natuurlijk op één van de Holle Bolle Dagen een suikerspin te kopen. Met mw. Doorn uit Nieuwe-Tonge als chauffeur gingen we met een auto vol daarheen en soms ook op de fiets. Ik herinner me zelfs dat ik in 1987 vrijwilligerswerk deed in 'De Samaritaan' (waar ik enkele jaren later mijn dagelijkse arbeid mocht verrichten) en we daar achter de rolstoel liepen met enkele bewoners en mijn vaste mede-vrijwilliger mw. Van den Boogert (onlangs gestorven).
Dan dienk je: 'Waer is d'n tied gebleve!'
Ineens waren de Holle Bolle Dagen verdwenen en was er alleen nog de braderie op D'n Diek.
Daarom fijn om deze zomer van allebei de dagen de sfeer geproefd te hebben.
Ik wil wel opmerken: Geef mij de Holle Bolle Dagen maar. Zonder 'swingende muziek' wat het gezelliger moet maken, maar waar je elkaar bijna niet kan verstaan!
Wat oengs betreft: Holle Bolle Dagen weer terug naer de mart in Sommersdiek op de weunsdaegen en de bradderie mar houwe op vriedag in de zeumer!
Al zijn we inmiddels al 14 jaar geen inwoner meer van oengs eiland, toch deed deze herinnering ons meer dan goed!

Met lezersgroet,

Marius en Anita van der Valk
Papendrecht