Met raad en daad

Zoetzure courgettes

Met veel plezier lezen wij altijd uw vragenrubriek. Nu hebben we zelf een vraag. Kunt u ons helpen aan een recept om courgettes te maken in zoetzuur?

Antwoord: De benodigde ingrediënten zijn, uitgaande van circa 2 kilo schoongemaakte courgettes: 1 liter azijn, 1 kilo suiker, pijpkaneel, kruidnagels. Snij de courgettes in hapklare stukken. Kook de azijn met de suiker, het kaneel en de kruidnagels. Hoeveel u van die kruiden gebruikt is afhankelijk van uw smaak, bijv. vijf tot tien gram op een liter azijn. Ook kunt u er citroenschil en gemberwortel bij doen. Laat het mengsel, al roerend met een houten lepel, inkoken tot een dunne stroop. Mogelijk vormt zich schuim, dit kunt u afschuimen met een schuimspaan. Doe de courgettes in de pan en laat ze op een zacht vuur in de kruidige saus koken tot de courgettes zacht en doorzichtig worden. Neem de vruchten uit de pan, en laat de stroop ongeveer tien minuten wat verder inkoken. Doe vervolgens de courgettes weer in de pan, doof het vuur en laat ze onder af en toe voorzichtig roeren koud worden. Het product kunt u gieten in schone glazen of stenen potten, die u eerst met heet sodawater hebt schoongemaakt. De glazen of potten spoelt u om met kokend water. U moet ervoor zorgen dat de courgettes geheel met stroop worden bedekt. Sluit de stopflessen met de eigen stop, de potten met cellofaan en een elastiekje. Droog, donker en koel bewaren.

Glaasje op…

In de krant van 10 juli stond een artikel over de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer. Daarin stond dat je verplicht aan een verkeerscursus zou moeten deelnemen als een hoger alcoholpromillage bij een controle werd vastgesteld dan 2,1. Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen echter zou dit promillage 1,3 zijn. Wie heeft het bij het nu bij het rechte eind?

Antwoord: Zoals stond vermeld in het bedoelde artikel kan bij een strafzaak tegen iemand die te diep in het glaasje heeft gekeken, door de Officier van Justitie bij een alcoholpromillage van 1,31 promille in het bloed of bij 5,71 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, het volgen van een verkeerscursus worden gevorderd. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen had het dus bij het recht eind.

Jasje met een luchtje

Mijn dochter heeft op de markt een tweedehands fluwelen jasje gekocht. Het vervelende is dat het nogal naar zweet ruikt. We hebben al van alles gedaan om van die lucht af te komen, tevergeefs. Weet u misschien een methode?

Antwoord: Hier hebben we vaker vragen over gehad. Helaas moeten we weer vertellen dat hier bijzonder weinig aan te doen is. De geur van zweet is zeer 'vasthoudend.' Zoals u al schreef, hielp stomen en parfumeren niet. Koopt u nog eens een tweedehands jasje, dan raden wij u aan eerst even onopvallend te 'snuffelen'.

Kacheltaal

Wat is het verschil tussen een ventilator- en een convectorkachel?

Antwoord: Beide types hebben zo hun voor- en nadelen. Beiden geven de warmte af door straling en door afgifte van warmte aan de langsstrijkende lucht. Een convectorkachel zuigt koude lucht aan van onderen, de lucht wordt in de kachel en in de omgeving van de kachel opgewarmd en stijgt daardoor op, daardoor ontstaat de circulatie in een vertrek. Een ventilatorkachel zuigt de lucht door een ventilator aan, de door een gloeispiraal verwarmde lucht wordt vervolgens in het vertrek teruggeblazen. Het voordeel van een ventilatorkachel is dat hij bij warm weer ook kan koelen door onverwarmde lucht uit te blazen. Bij een gelijk eindvermogen zal het verbruik ongeveer gelijk zijn, omdat beide kachels wat het rendement betreft elkaar niet veel ontlopen.