Afbeelding
Foto:

Wonen in Stad

Sinds kort woon ik in Stad aan 't Haringvliet. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het een écht dorp. De melkboer rijdt er zijn ronde, de mensen groeten elkaar op straat en er komt regelmatig een ronkende tractor door de straat. Er rijdt één bus van en naar het dorp: de 135.

Als ik aan mensen vertel dat ik in Stad woon, zijn de reacties divers. Veel mensen zeggen iets algemeens in de trant van "Leuk dorp". De eerste vraag die meestal wordt gesteld is of er wel winkels zijn. Het antwoord is: Ja, want naast de rijdende winkel en de dorpswinkel met levensmiddelen, is er een platenzaak, kanowinkel, benzinepomp en verder kan je in Stad terecht voor het kopen van een tractor.

Opvallend is dat sommige dorpelingen nogal verbaasd zijn dat een jong iemand vrijwillig in het dorp komt wonen. "Maar je hebt hier niks," zegt een oudere man, terwijl hij me nogal nadrukkelijk aankijkt. Als ik vertel dat ik juist hou van de rust en het feit dat je tussen de polders woont, kijkt hij me wat verbaasd aan. Iemand anders vroeg of ik met een boot in de haven was aangemeerd, hij leek het maar nauwelijks te geloven toen ik vertelde sinds een paar weken in het dorp te wonen. "Maar waarom dan in Stad?"

Tot nu toe bevalt het leven prima in het dorpse Stad. Ik vind het lekker om een rondje te wandelen over de buitendijk, een duik te nemen in het Haringvliet, of te kijken hoe de boeren de graanoogst binnenhalen. Wat mij betreft mogen de Stadtenaren best wat trotser zijn op hun woonplaats.