Het blijft tot augustus doorzomeren

Woensdag was het klapstuk van deze zomer tot nu toe, met ook op de Eilanden een tropische temperatuur van om en nabij de 30 graden. Op de warmste stekken in de bebouwde kom werd het rond 32 graden. Uiteraard werd dat gemeten in de volle schaduw. In de zon was het veel warmer.
Buiten boven het open veld is het dan doorgaans 1-2 graden minder warm op de thermometers.
Zeer warme lucht bereikte ons via Spanje en Frankrijk, maar de hitte duurde niet langer dan 36 uur.

Inmiddels is het donderdag en waait er alweer een verkoelende zeewind in Zuidwest-Nederland.
We schakelen nu over op heel normaal en zelfs prima zomerweer, dat tenminste tot en met eind juli zal aanhouden. Uitlopers van het Azorenhoog reiken tot over onze omgeving de komende perioden.
Daarna zien we (helemaal kenmerkend voor deze zomer) de depressiedruk weer toenemen via IJsland en Schotland, zodat de stabiliteit weer wat minder wordt richting de maandwisseling.

Toch is het realistisch te veronderstellen dat die uitlopers van hoge druk net voldoende zullen zijn om de regenfronten zo goed als, of geheel op afstand te houden. De regenkans blijft dus relatief klein.
Hitteperikelen behoeven we niet te verwachten de komende pakweg twee weken, zoals in 2006.

Zo nu en dan een zomerse - en heel misschien een enkele tropendag - behoren ook dan wel tot de mogelijkheden. In grote lijnen blijft het zomerweer dus acceptabel en dat met de naderende vakanties.
Komende week staat dus in het teken van meest zonnig en droog weer met zomerse temperaturen.
Het weekend wordt ook prima, met regelmatig zon en een graad of 22 bij een matige aanlandige wind.

De langetermijnkaarten van het Amerikaanse weermodel laten het eind juli dus wat instabieler worden. Vaak is de laatste week van juli een cruciaal moment met oog op het verdere verloop van de zomer. Regelmatig doet zich juist in de laatste julidagen een weersverbetering voor en deze staat niet zelden garant voor een fraaie periode in de eerste tien dagen van augustus. We gaan het zien straks.