Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Rinus Verhage herdenkt Bach op het Kam en van der Meulen orgel

ZIERIKZEE - Op donderdag 28 juli, aanvang 20.00 uur, is er een Bachconcert op het grote orgel van de Nieuwe Kerk te Zierikzee. Dit jaarlijkse Bachconcert wordt zeer gewaardeerd en het schitterende Kam en van der Meulen orgel klinkt in prachtige gerenoveerde kerk dankzij de verbeterde akoestiek mooier dan ooit. Het concert wordt als vanouds gegeven door de vaste organist van de kerk, Rinus Verhage, en is onderdeel van de mooie serie Zomerconcerten. De toegang is gratis; bij de uitgang en tijdens de nazit wordt een vrije gift gevraagd.

De stijlperiode die we nu de barok noemen, duurde van ongeveer 1600 tot 1750. Het woord barok komt van het Portugese woord 'barocco' en betekent 'onregelmatige parel'. Dit woord illustreert uitstekend de bijzonder rijke en uitbundig versierde muziek van deze periode. De belangrijkste vertegenwoordiger van deze stijl is Bach. Johann Sebastian werd op 21 maart 1685 te Eisenach geboren. In zijn veelbewogen leven schreef hij ongeveer 250 cantates, vijf passies, een aantal oratoria, veel klavecimbel en orgelmuziek en in zijn werk was hij zowel een geniale samenvatter als vernieuwer. De laatste zes jaar van zijn leven trad Bach minder in het openbaar op. In 1747 maakte hij nog één groter reis naar Berlijn om daar zijn oudste zoon Carl Philipp Emmanuel te bezoeken. Weer terug in Leipzig componeerde hij nog een aantal hoogtepunten, zoals de Goldberg-Variationen, de Hohe Messe en de Kunst der Fuge.

Waarschijnlijk dankzij suikerziekte ging zijn gezichtsvermogen snel achteruit en in maart en april 1750 liet hij zich twee keer opereren door de bekende oogarts John Taylor, die ook Händel had behandeld. Het mocht allemaal niet baten en de laatste maanden van zijn leven bracht hij door in een verduisterde kamer, omdat zijn ogen geen licht meer konden verdragen.
Hier dicteerde hij waarschijnlijk nog de koraalbewerking 'Vor deinen Thron tret ich hiermit'. Op 20 juli kreeg hij een hartaanval en op 28 juli 1750 overleed hij. Zijn graf is te vinden in de Thomaskerk te Leipzig.

Programma

Tijdens dit concert kunt u luisteren naar een greep uit de wonderschone orgelmuziek die Bach schreef. De opening is de grote bewerking (drieluik: Vader, Zoon, Geest) over 'O Lamm Gottes unschuldig', BWV 656. Verder wordt gegaan met drie prachtige aparte fuga's, waarvan de thema's soms door Bach 'geleend' zijn van andere componisten. Veel vaardigheid is vereist bij de feestelijke Triosonate in C met vooral de kamermuzikale registraties van het orgel. Monumentaliteit is het trefwoord voor de Passacaglia in c en omdat dit concert op de sterfdag van de meester is, wordt afgesloten met 'Vor deinen Thron tret ich hiermit'.

Welkom

De organisatoren van de serie Zomerconcerten Zierikzee hopen op uw stimulerende aanwezigheid en willen graag samen met u genieten van deze prachtige muziek die klinkt op het majestueuze Kam en Van der Meulen orgel van de Nieuwe Kerk. Voor de andere concerten, zie ook www.nieuwekerkzierikzee.nl.