Het Fort in Ooltgensplaat op een archieffoto van Wim van Vossen Fotografie
Het Fort in Ooltgensplaat op een archieffoto van Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Gemeente deed bod op Fort

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onder voortvarende leiding van waarnemend voorzitter Kees van Dam, werd in hoog tempo vorige week donderdagavond de toch flink gevulde raadsagenda afgewerkt. Het was tevens de laatste bijeenkomst van de volksvertegenwoordigers voor het zomerreces. In september begint de nieuwe sessie. Er waren raadsvragen omtrent risico's die aandeelhouders (ook deze gemeente) lopen rond de splitsing bij energiebedrijf Delta (Zeeland). De risico's worden aanzienlijk geacht. Vragen over de ontwikkelingen op het Fort in Ooltgensplaat, waar de nieuwe eigenaar een privaatrechtelijke zaak voert met bewoners die illegaal woonruimten bezetten.

En desgevraagd (Van Alphen EVV) het antwoord van wethouder Trouwborst dat de gemeente bij de veiling van het fort eerder dit jaar een zogenaamd 'strategisch' eerste bod van 500.000 euro had gedaan. Een handeling waarvoor de nota Grondbeleid volgens de wethouder ruimte biedt. Van gemeentewege wordt een route ingezet om op korte termijn - in goed overleg – uitvoering te kunnen geven aan het vastgestelde beleid voor Fort Prins Frederik. Nog even is er spanning rond het tijdig verkrijgen van de accountsverklaring op de Jaarstukken 2015. Deze documenten moeten namelijk 15 juli zijn vastgesteld en donderdag was de accountantshandtekening nog niet binnen. Fracties plaatsten kanttekeningen en uitten zorgen omtrent de posten Personeel en Onderhoud en Beheerplannen. Algemene instemming was er voor de Verordening Jeugdparticipatiefonds Sport en Cultuur. Het ondersteunen van zwakkeren in de samenleving, kinderen mogelijkheden bieden om lid te kunnen zijn bij verenigingen, oogstte unanieme bijval. Budgetoverschrijding is zelfs acceptabel, vinden Kievit (CU) en mevrouw Reijerkerk (VVD).

Inspiratiecentrum

Tot slot kwam het Inspiratiecentrum op de Brouwersdam in beeld. Het pand is ruim een jaar in functie, maar kan niet op een succesvolle start terug zien. De landmark kampt met geringe bezoekersaantallen. Heintjes (VKGO) herhaalde zijn eerdere scepsis voor dit object. Over de exploitatie zijn volgens wethouder Tollenaar afspraken gemaakt in de 5-jarige concessie. De exploitatie is geheel voor eigen risico van de exploitant en ligt dus niet bij de gemeente. Het is wel duidelijk dat het Inspiratiecentrum aan inzet extra handen en voeten moet geven om de gestelde ambities te kunnen waarmaken. Voor wat het Ecohotel op de dam betreft, wordt de erfpacht doorgeleid naar Staatsbosbeheer. De erfpachtgelden zullen naar het gebied terugvloeien en worden geïnvesteerd in groen. (Jaap Ruizeveld)