Nico Groen toont de twee boekjes die onlangs van zijn hand verschenen. Foto: Hans Villerius
Nico Groen toont de twee boekjes die onlangs van zijn hand verschenen. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Van de hand van hulpprediker Nico Groen verschenen: Levietenherinneringen en aantekeningen bij Bijbelboek Daniël

SOMMELSDIJK – Velen op het eiland zullen hem nog kennen als de man die in vroeger tijden huisje aan deurtje de meterstanden voor het waterleidingbedrijf op kwam nemen. Anderen zullen hem kennen als hulpprediker binnen de Hervormde Kerk. Of door het vele pastorale en catechetisch werk dat hij in kerkelijke gemeenten verrichtte. Het gaat over de inmiddels 82-jarige Nico Groen, die onlangs twee boekjes van zijn hand publiceerde: 'Aantekeningen bij het boek Daniël' en 'Zwerftocht door Hervormd Nederland'.

Door Hans Villerius

Twee en veertig jaar lang - na een vijfjarige theologiestudie in Utrecht - is Groen hulpprediker geweest. Dit werk, maar ook het pastorale werk, het geven van catechisatielessen en het leiden van rouwdiensten, verrichtte hij naast z'n dagelijkse beroep. Er waren jaren bij waarin hij honderd keer de preekstoel beklom. In totaal is dat zo'n 2400 keer geweest.

Veel schrijven

Een aantal jaren geleden zette hij een punt achter het preken. Althans, op de kansel. Omstandigheden in de thuissituatie noopten hem daartoe. Maar thuis achter z'n pc gezeten zette hij géén punt achter het preekwerk. Verscheidene preken en prekenseries die hij in de loop der jaren hield, heeft hij op schrift gesteld. Maar ook persoonlijke herinneringen, bijvoorbeeld aan de Tweede Wereldoorlog, aan de watersnoodramp of aan zijn werk als meterstanden opnemer, heeft hij te boek gesteld. Zo'n dertig jaar lang vulde hij zo – en vult hij nog steeds – een groot deel van z'n (vrije) tijd.

Eigen beheer

Tot nu toe heeft hij 22 boekjes geschreven. De twee die nu verschenen zijn, zijn de eerste - en dus de enige - die het levenslicht zagen. Van de overige twintig heeft hij niet alleen het manuscript liggen, maar van elk heeft hij ook één ingebonden exemplaar laten maken. Zijn werken zouden zo uitgegeven kunnen worden, maar dat vindt Groen een te kostbare zaak. Tenminste, als dit in eigen beheer gebeurt, zoals de nu uitgegeven twee boeken. Dat heeft hij via Boekscout te Soest gedaan. Eén van de voordelen daarvan is dat je ze hier per exemplaar kunt laten maken, dus niet aan een minimumoplage gebonden bent en het gevaar loopt met een flink aantal te blijven zitten waar je wel je geld in hebt gestoken. Grote aantallen heeft Groen niet laten drukken. Maar bijbestellen is geen enkel probleem.

Twee uitgaven

'Zwerftocht door Hervormd Nederland' vormt een bundeling van herinneringen die Groen heeft aan z'n werk als hulpprediker. Aan elke gemeente waar hij preekte wijdde hij een hoofdstukje waarin hij z'n ervaringen aldaar beschreef. In heel wat plaatsen in Nederland heeft hij het Woord mogen verkondigen, niet als predikant maar als hulpprediker. Vandaar dat Groen dit boekje op de achterzijde van de cover typeert als 'Herinneringen van een Leviet' . "Geen priester, want dat komt me niet toe. Ik was immers geen dominee", licht Groen eenvoudig toe.
Het andere boekje, 'Aantekeningen bij het boek Daniël', kreeg van de auteur eveneens op de achterzijde een samenvattende subtitel mee: 'De Heere regeert'. Het is de uitwerking van een prekenserie die de hulpprediker heeft gehouden. "Geen eenvoudig Bijbelboek, Daniël, met parallellen met het boek Openbaringen. Het vraagt heel wat onderzoek en gebed om hier het juiste zicht op te mogen hebben", geeft Groen aan. Voorin zijn boek over Daniël vermeldde hij welke schriftverklaarders hij raadpleegde bij het bestuderen van dit Bijbelboek.

Ook nu is Groen bezig een prekenserie uit te werken. Of deze, en zijn andere boeken, ook uitgegeven worden durft hij niet te zeggen. De nu verschenen boeken zijn zowel bij hemzelf te koop als bij Boekhandel Van der Boom te Sommelsdijk. 'Zwerftocht door Hervormd Nederland' kost € 14,50 en 'Aantekeningen bij het boek Daniël' € 15,90.