Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Neem en lees

'Halleluja, dagboek over de Psalmen voor kinderen

'Halleluja, dagboek over de Psalmen voor kinderen', geschreven door mevr. M. (Rie) Quist, uitgegeven bij Den Hertog onder het ISBN nummer 9.780.033.126.505; Prijs: € 13,90.

Dit dagboek is voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Waarom deze titel? Halleluja is een voluit Bijbels woord en betekent: Looft de Heere.
In de psalmen ontdek je dat er verschillende groepen zijn. Psalmen die wijzen naar de Heere Jezus; dat zijn Messiaanse psalmen.
Andere psalmen zijn: leerpsalmen, gebedspsalmen, morgen- en avondpsalmen. Psalmen, die jou leren over zonde en berouw noemen we boetepsalmen.
Zo zijn er ook psalmen die je kunt lezen in moeilijke of blijde dagen. Je komt ze allemaal tegen.
Als de Heilige Geest in je hart werkt, leer je door het geloof zingen. Zoals de dichters van de psalmen dat ook deden.
Lees dit dagboekje vooral biddend met de dichter van Psalm 43:3: 'Zend Uw licht en Uw waarheid, dat die mij leiden'.
Ook het kerkelijk jaar is in dit dagboek aangehouden. Nog een paar onderwerpen, die je terug kunt vinden: Leerpsalmen, historische psalmen, reispsalmen, psalmen voor de zondag, psalmen over vertrouwen, over veiligheid, over de almacht van God, over het leven naar Gods wet.
Een mooi dagboek om als jongere zelf te hebben en naast de Bijbel te lezen. Maar ook uitermate geschikt om cadeau te geven. Van harte aanbevolen!


Vorstelijke eenvoud

'Vorstelijke eenvoud', geschreven door M.H. Karels-Meeuse is een boek dat handelt over het veelbewogen leven van Prinses Maria Louise. Uitgegeven bij den Hertog, onder het ISBN nummer: 9.789.033.127. 557; Prijs: € 15,90.

Waar begint dit boek? Op 14 juli 1711: grote verslagenheid om het verdrinken van de prins van Oranje, Johan Willem Friso, in het Hollandsch Diep bij de plaats Moerdijk. Wie zal deze tijding gaan brengen bij zijn 23-jarige echtgenote, de hoogzwangere prinses Maria Louise, die in Leeuwarden woont? Toch is de reactie van de prinses om stil van te worden. Ze antwoordt: 'Hij is de HEERE, Hij doet wat goed is in Zijn ogen.' Zeven weken later wordt prins Willem Karel Hendrik Friso geboren. Naar deze stamhouder heeft het hele Nederlandse volk uitgezien, want het Oranjehuis is bijna uitgestorven. Prinses Maria Louise krijgt een grote plaats als regentes voor haar zoontje, en op latere leeftijd zelfs opnieuw voor haar kleinzoon. In haar eenvoud staat zij dicht bij het volk en in Friesland krijgt zij de bijnaam: Marijke Meu.
Mevr. M.H. Karels-Meeuse heeft aan de hand van historische gegevens het verhaal van het veelbewogen leven van deze godvrezende prinses verteld.
Van deze schrijfster verschenen veel jeugdboeken, maar ook kerkgeschiedenis en levensbeschrijvingen hebben haar bijzondere aandacht. Onlangs verscheen van haar hand ook het boek 'Olie in haar lamp', levensschetsen van godvrezende vrouwen. Ook schreef ze over Sukey Harley, John Bunyan, John Warburton, Robert Murray Mc Cheyne en Christiaan Salomon Duijtsch.
Het boek vermeldt op de colofonpagina de tekst van Prinses Maria Louise: Hij is de HEERE, Hij doe wat goed is in Zijn ogen.
Zij heeft het boek opgedragen aan de vrienden van het Bijbelcentrum 'Achter de Hoven' te Leeuwarden.
Met dank aan burgemeester B. Bikker, voorzitter van de Stichting Nassau en Friesland.
Het boek behandelt de gegevens in chronologische volgorde, te beginnen bij 1707 en eindigt bij het jaartal 1765, het sterfjaar van de prinses.
Het boek vermeldt ook enkele jaartallen uit het leven van deze prinses, maar ook literatuur om verder te lezen. Aan het eind van het boek is een stamboom van de stadhouders opgenomen.
Wie van geschiedenis houdt, zal dit boek zeker kunnen waarderen. De feiten zijn historisch, maar het e.e.a. is opgeschreven als een doorlopend verhaal. Neem en lees.

Afbeelding