De geesten onderscheiden.

Maar Paulus, die zich daaraan ergerde, keerde zich om en zei tegen de geest: Ik gebied u in de Naam van Jezus Christus uit haar weg te gaan! En hij ging op hetzelfde moment uit haar weg. Handelingen 16:18.

Paulus en de zijnen zijn in Europa aangekomen. Het Evangelie van de Heere Jezus Christus is daar nog bijna niet bekend. Wat extra aandacht ervoor zou niet verkeerd zijn.
Die aandacht komt uit onverwachte hoek: een meisje met een waarzeggende vermogens liep achter Paulus aan en riep voortdurend: "Deze mensen zijn dienstknechten van God, de Allerhoogste, die ons een weg naar de zaligheid verkondigen". Wat een mooi getuigenis toch! Het klopt precies. Toch wijst de apostel dit getuigenis resoluut af.
Wat ze zei was wel wáár, maar waar haalde ze haar wijsheid vandaan? Wie zit er achter? De Heere had alle vormen van waarzeggerij streng verboden. Omdat dat niet bij Hem vandaan komt, maar van de Boze.
Paulus kwam op voor de eer van de Heere Jezus Christus. Wanneer Zijn dienaren in verband met de boze geesten worden gebracht, móét er gesproken worden.

Paulus wil ook het voorbeeld geven voor de gemeente, die er begint te ontstaan in Filippi. Die jonge, nog onervaren christenen moeten goed weten dat het levensgevaarlijk is om het geloof te vermengen met het heidendom, ook al klinkt het nog zo aannemelijk.
De apostel moet de gemeente oproepen tot bekering van de afgoden tot de levende God. Hij moet voortdurend wijzen op de tegenstelling tussen de heidense zonden en de gehoorzaamheid aan Christus alléén. Dat zou allemaal geen nut hebben wanneer hij zelf het verkeerde voorbeeld gaf door zich te laten helpen door deze heidense waarzegster…

Voortdurend moet de gemeente er op gewezen worden dat we keuzes moeten maken. Het is het één of het ander, een tussenweg tussen de brede en de smalle weg is er niet. En dat is maar goed óók…
Vandaag de dag is het niet anders. Toen in Paulus' dagen, was er het alles overheersende heidendom en een kleine, pas ontstane gemeente van Christus. Vandaag wordt de kerk opnieuw klein en het heidendom van allerlei soort steeds groter. Het is overal om ons heen, en, wanneer we er niet tegen strijden, komt het ook bij ons binnen.

Laten we de macht en de invloed van de duivel niet onderschatten. Hij is er, en probeert op allerlei manieren bij ons binnen te komen, net zo lang, tot hij ons helemaal in zijn macht heeft en we alleen maar willoze slaven van hem zijn, die alleen nog maar doen wat hij ons influistert of openlijk toeschreeuwt… Dat laatste komen we vandaag veel tegen. Het openlijk aanprijzen van alles wat God nadrukkelijk heeft verboden… Soms gebeurt het nog letterlijk zoals in Paulus' dagen. Waarzeggerij, het oproepen van geesten van overledenen, het proberen de toekomst te voorspellen door allerlei technieken… Tot en met het openlijk vereren en aanbidden van Satan.

Occulte zaken staan volop in de belangstelling. Er is grote belangstelling voor allerlei oosterse godsdienst en spiritualiteit. Sommigen hebben hun huis vol van beelden en afbeeldingen van de Boeddha. Allerlei technieken, afkomstig van die godsdiensten, worden ons aanbevolen om innerlijke rust en vrede te krijgen. Maar wat is de prijs die we ervoor moeten betalen? Wie zit er achter? In wiens macht komen we dan?!
Bid daarom, dat de Heere ons de gave geeft van het onderscheiden van de geesten, zodat we helder en duidelijk zien wat van Hem is en wat uit de boze.

Maar ook al is er nog zo veel waar de duivel achter staat: de Heere staat er wel boven. Zijn Naam is machtig om uitkomst te geven. Om mensen totaal te veranderen, zodat ze voortaan Hem als hun Heere en Meester gaan erkennen en dat ook tonen in hun leven. Ook vandaag kunnen mensenlevens radicaal veranderen. Door Hem, Die alle macht heeft. Die overal boven staat.

Ds. Th.W.H. van der Heijden, Dirksland