De havens, de Poort van Stellendam, kunnen wel een kwaliteitsimpuls gebruiken. Foto: Adri van der Laan
De havens, de Poort van Stellendam, kunnen wel een kwaliteitsimpuls gebruiken. Foto: Adri van der Laan Foto: Adri van der Laan

Gebiedsontwikkeling Poort van Stellendam

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na een eerdere informatieve presentatie aan de politieke fracties van het plan Gebiedsontwikkeling Poort van Stellendam, was donderdag het document opgenomen op de lijst van Mededelingen bij de raadsvergadering. Inclusief het Visiedossier. Het plan bestaat uit een richtinggevend idee vanuit de specifieke kracht en kwaliteiten in Stellendam en een ontwikkelingsstrategie. De centrale doelstelling is verwoord in een waardenstatement. Over het onderwerp werden geen raadsvragen meer gesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Onder regie van een werkgroep, waarin Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee, is samen met de gebiedspartijen het plan opgesteld. De markt, ondernemers, stakeholders en o.a. natuurpartijen zijn uitgedaagd na te denken over de stip aan de horizon en in het formuleren van een gezamenlijke ambitie.

Stevige thuishaven

Rond de Haringvlietsluizen bij Stellendam presenteert het eiland zich markant, duurzaam, landschappelijk ingebed en gelegen aan het water. Een stevige thuishaven voor een sterke en innovatieve visserij- en techniekcluster. Waar het internationaal verhaal over de kwaliteiten en de natuurlijke exploitatie van de Delta zichtbaar zijn. In het waardenstatement is een samenstel van ambities en doelstellingen opgenomen. Zoals energieneutraal eiland in 2020. Goeree-Overflakkee presenteert zich trots vanuit landschappelijke en cultuurhistorische kracht en met haar producten en diensten rond de entree bij de Haringvlietsluizen.

Noordereiland

Het Noordereiland moet weer drager worden van het nieuwe programma en verbonden worden met de omgeving (Kwade Hoek, Zuiderdiep en Scheelhoek). De Binnen- en Buitenhaven zijn veel verder ingericht, maar kunnen ook een kwaliteitsimpuls gebruiken. Het zoete Haringvliet en de Zoute Voordelta-natuur kunnen er beleefd worden. Zowel actief als passief. Stellendam is de nieuwe plek om Nederland te presenteren als de top in het managen van ecosystemen, het zorgen voor een goede waterkwaliteit, klimaatbestendige waterveiligheid en een balans tussen economie/ecologie/recreatie van de Delta Natuur als onmisbaar component naast de Delta Metropool.

Ambities

In het Visiedocument wordt het stappenplan toegelicht om de ambities ook waar te kunnen maken. Gewerkt wordt bottom-up, waarbij de markt wordt uitgenodigd en de overheid de regie neemt op de hoofdlijnen vanuit de kernwaarden. Als de locatie met aansprekende functies op de kaart wordt gezet, zal het voor meer partijen interessant zijn om zich er te vestigen. Dat maakt volgende stappen mogelijk. Door verbindingen aan te brengen en netwerken en routes groeien de kansen voor succes. Om de potentie uit deze plek te halen is het, volgens het Visiedocument, ook belangrijk om de ontwikkeling top down te beschouwen vanuit hogere ambities. Zeker deze - wellicht internationale allure - niet op korte termijn blokkeren door ontwikkelingen op verkeerde plekken te realiseren. Juist zoeken naar versterking. Als er op termijn een internationale ambitie is, dan moet daar dus nu al rekening mee worden gehouden in de keuzes van vandaag. De eerste gerealiseerde initiatieven zetten immers de toon.

De weg er naar toe

De ontwikkelingsstrategie gaat uit van 4 x O. Ofwel 1. Onderdeel van de Delta (invulling gebied en borgen van de kracht van de locatie). 2. Ontmoet de Delta (met uitbouwmogelijkheden van gevestigde publiekstrekkers zoals A Seal, de Deltaroute en het visserijcluster). 3. Ontdek de Delta (het verbinden van bestaande krachten met nieuwe thema's en initiatieven, hetgeen tot nog meer uitstraling/aantrekkingskracht leidt). En 4. Onderscheidende Delta, de overtreffende trap die nu misschien nog niet goed voorstelbaar is, maar die na de eerder genoemde stappen zorgvuldig wordt gevolgd en bij succes opgeschaald kan worden, stelt het Visiedocument.