Afbeelding
Foto:

IJskoud de zomer door

Recepten voor frisse smoothies & sapjes

Op een warme zomerdag is een zelfgemaakt sapje of een lekkere smoothie een welkome traktatie. Wijnanda Hogendoorn, bekend van het in 2014 verschenen boek 'Natuurlijk lekker, koken volgens het Genesis principe', verzamelde en publiceerde de lekkerste drankjes, smoothies en sapjes in dit handzame bundeltje.

Het fleurig uitgevoerde boekje op zakformaat bevat 21 makkelijk te maken recepten mét foto's. De originele recepten bevatten weinig calorieën, zijn simpel te bereiden en bevatten uitsluitend natuurlijke, goedkope en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Neem het recept voor muntwater: erg lekker en zó klaar Vul een kan water met de schijfjes van een schoongeboende halve komkommer en een limoen, voeg vijf muntblaadjes toe en zet de kan een nachtje in de koelkast. Op dit recept valt ook weer eindeloos te variëren: voeg eens een paar aardbeien of kersen toe of stukjes nectarine of appel. Verder recepten voor zoet zomerfruit als variatie op de bekende bowl, een fris bietensapje met appel, frambozenijsthee, gevulde sinaasappels met ijs, ijskoude watermeloenlimo en passie-ijsjes.

De recepten zijn heel geschikt om ook door kinderen te laten maken - leuk om in de zomervakantie uit te proberen, eventueel met een beetje assistentie van een volwassene als de blender er aan te pas moet komen. Lees ook het mini-interview met auteur Wijnanda Hogendoorn over haar passie voor koken volgens het Genesis principe (www.puurvandaag.nl). Natuurlijk lekker koken volgens Wijnanda is gebaseerd op het gebruik van ingrediënten als granen, bonen en peulvruchten, noten en zaden groenten en fruit, kruiden en specerijen.

Bij aankoop van één van de vijftien zomertoppers in de christelijke boekhandel krijgt u dit boekje tot en met zaterdag 9 juli cadeau. Het boekje is ook los verkrijgbaar voor bovenstaande prijs. Voor meer informatie over de campagne 'Vier de zomer' van BCB, de branchevereniging voor het christelijke boek- en muziekvak: www.bcbplein.nl en www.vierdezomer.com.

Wijnanda Hogendoorn
2016, BCB Harderwijk
50 blz., € 4,95
ISBN 978902 389418

Herinneringen

Geleid langs goede paden

In 'Herinneringen', het 47e deel in de Schippersserie, gaat meesterverteller W. Schippers (1867-1954) terug in de tijd. Hij legde in deze heruitgave (de eerste druk verscheen in 1956) zijn herinneringen vanaf zijn vroege kinderjaren vast tot aan de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Verschillende gebeurtenissen uit zijn lange leven maakten diepe indruk op hem en bleven hem tot op hoge leeftijd bij: de warme thuissituatie waarin hij opgroeide en de liefde voor zijn moeder, het plotselinge overlijden van zijn broer Jacob, de periode als leerjongen in de dorpssmederij, het werk aan de draaibank in machinefabriek 'De Steenenkamer', zijn grote liefde voor de natuur, herinneringen aan oude vrienden, de hachelijke strooptocht die hem bijna het leven kostte en de hevige gevechten rondom Dordrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door de tewerkstelling van zijn zoon als dwangarbeider in Duitsland. Samen met diverse andere gebeurtenissen en anekdotes vormen ze de memoires van de auteur.

Tot op hoge leeftijd genoot Schippers van de natuur om zich heen en maakte hij een dagelijkse wandeling met zijn hond. Dankbaarheid en verwondering dat God hem leidde langs goede paden overheersen bij de schrijver. Ook dit boek past weer helemaal in de bijzondere sfeer die Schippers weet op te roepen in al zijn boeken. Liefhebbers van het werk van deze auteur zullen ook dit deel vast weer graag aan de collectie toevoegen. Illustrator Rino Visser leverde opnieuw een smaakvolle bijdrage en de uitgeverij verzorgde in deze herdruk de omzetting van een aantal verouderde woorden en uitdrukking naar het hedendaags Nederlands. Een mooie foto van de auteur op 80-jarige leeftijd, genomen in zijn bloementuin, vormt een waardige afsluiting van het boek. Meer informatie over de Schippersserie: www.deramshoorn.nl

W. Schippers
2016, uitgeverij Ramshoorn
138 blz., € 13,95
ISBN 9789461 150721

Afbeelding