Afbeelding
Foto: Manon Thijssen

Flakkeese Facebooklol

Facebook is het moderne praatbankje. De plek waar Flakkeese nieuwtjes worden uitgewisseld, oude verhalen nieuwe glans krijgen en waar bovenal grappen worden gemaakt. Het is wel een uit de kluiten gewassen praatbank. Om alle zesduizend fans van Flakkee Be Like een plaats te bieden is er een bank nodig van Middelharnis tot Nieuwe-Tonge.

Op de pagina staat een foto van een oude tractor tussen een rij auto's. Met daarbij de tekst: "Zodra er een McDonalds op Flakkee komt." Na de Brexit werd een foto van een Flexit massaal gedeeld, daarop staat het eiland afgebeeld los van de rest van het land, midden op de Noordzee. En ook de Sommerdieker met een plastic zakje onder z'n snelbinders ontbreekt niet op de pagina.

Mijn favoriet is toch wel de video waarin een man een verhaal vertelt terwijl hij het bescheurt van het lachen. Het filmpje is voorzien van Flakkeese 'ondertiteling'. Hij vertelt met een aanstekende lach dat er een overkanter aan de deur komt en vraagt of er leuke dorpjes zijn op het eiland. Een plekje waar ze kunnen winkelen en een terrasje kunnen pakken. Waarop de man zegt: "N'tuuk, gae mar us in Melissant kieke". En hij geeft nog advies: "En as je nog tied over heit dan ken je oak nog in Nieuwe-Tonge gaen kieke! Welwillend geeft hij er gelijk een waarschuwing bij: "'t Ken wel druk weze daer hoar, kiek mar uut!"

Het lijkt erop dat de nuchtere en bescheiden eilanders vooral kunnen lachen als ze zichzelf op de hak nemen. Je kan veel zeggen van Goeree-Overflakkee, maar het ontbreekt op het eiland niet aan zelfspot.