Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Neem en lees

Messiasbelijdende Joden in Israël

Bij de Willem de Zwijgerstichting (Reformatorische stemmen) verscheen weer een nieuwe brochure (2016/1): Messiasbelijdende Joden in Israël, een beknopte verkenning, geschreven door dr. G.J. Mink. Sinds 1941 geeft deze stichting twee keer per jaar een brochure uit over een onderwerp dat past in de doelstelling van de stichting. Alle brochures uit periode 1941 tot en met 2010 zijn gedigitaliseerd opgenomen in Digibron. Hoe kunt u de publicaties raadplegen? U navigeert op www.willemdezwijgerstichting.nl naar archief. Op de website vindt u tevens alle informatie over de stichting en kunt u direct de brochures bestellen die nog leverbaar zijn. De jaarlijkse donatie bedraagt minimaal € 7,- De stichting stelt een donatie op prijs. De Willem de Zwijgerstichting is ANBI-erkend.
Dr. G.J. Mink (1958) studeerde theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam Vanaf 1983 was als hij predikant verbonden aan achtereenvolgens de Gereformeerde Kerken van Arnemuiden, Katwijk aan Zee, Kampen Maasdijk. Sinds 2010 dient hij de Gereformeerde Kerk van Herwijnen. Enkele jaren heeft hij kerkgeschiedenis gedoceerd aan de Evangelische Hogeschool.
Hij promoveerde in 1995 op een studie getiteld 'Op het tweede plan. Evangelisten in Nederland in de tweede helft van de negentiende eeuw.'
Daarnaast zagen diverse artikelen over (kerkhistorische) onderwerpen in tijdschriften het licht. Ook een aantal Bijbelstudie-uitgaven en catechisatieboeken staan op zijn naam.
In de brochurereeks van de Willem de Zwijgerstichting verzorgde hij de publicaties 'Buiten de kerk geen enkel behoud!?' (2000) en 'Niet door stomme beelden…? Evangelieverkondiging in de moderne beeldcultuur' (2008).
In de inleiding zegt de auteur, dat Israël geprobeerd heeft de wil van de Heere te doen: de Tora te vervullen. Maar dat is het volk nooit gelukt. In die nood heeft de Heere Jezus voorzien toen Hij uitriep: 'Komt allen tot Mij, die vermoeid en belast zijt en Ik zal u rust geven… want Mijn last is licht en Mijn juk is zacht' (Matth. 11:28-30).
De uitnodiging van Jezus om naar Hem toe te komen geldt na de uitstorting van de Heilige Geest voor Joden en niet-Joden, heidenen. Niet-Joden die op Zijn woord ingaan worden (heiden-)christenen genoemd. Joden die positief op Hem reageren noemen we 'Messiasbelijdende Joden', in deze brochure verder afgekort tot MBJ. Dr. Mink richt zich in deze studie vooral op de MBJ in Israël, mesjichim, vanaf de vroege gemeente tot nu. Maar dit kan alleen goed als hierbij ook wereldwijde ontwikkelingen betrokken worden.
Deze brochure is een studie van 43 pagina's, niet direct een leesboek, maar hij verschaft wel een bron van informatie, ondersteund door vele Bijbelteksten. De schrijver heeft deze brochure onderverdeeld in 5 hoofdstukken (inclusief een inleiding)

I. Inleiding
II. De apostolische tijd
Apostelen als MBJ
Betekenis van het apostelconvent (Handelingen 15)
III. De na-apostolische tijd
Verspreiding van de MBJ over het land
Theologische spanning
Groeiende messiaanse beweging
IV. Messias belijdende joden in de staat Israël
Geschiedenis
Aantal
MBJ en 'hun' gemeenten
Reacties in de samenleving
V. Dubbele en meervoudige verbondenheid
Dubbele verbondenheid

Gespreksvragen

Wat is onze taak als christenen uit de volken? Voor Israël te bidden. Ook moet de dialoog met de Joden worden aangegaan en onderhouden. Daarbij mag uiteraard in het gesprek over de betekenis van de Bijbels het getuigenis van Jezus Messias niet gemist worden. Het is ontoelaatbaar als (principieel) niet klinkt. Dit zien we teveel bij 'Kerk en Israël', Christenen voor Israël, het OJEC en Nes Ammim. Een goede uitzondering vormt de 'Stichting steun Messiasbelijdende Joden'.

Gods verbond roept om gehoorzaamheid. Het appèl van het evangelie vraagt om positieve beantwoording. Paulus had het moeilijk met de afwijzing van Jezus door vele van zijn volksgenoten. Er is immers maar één heilsweg en die loopt via de Messias Jezus.

Een heldere brochure met veel voetnoten. Deze brochure nodigt uit tot verder onderzoek. Ieder die de verbondenheid met Israël kent en zeker met de MBJ, zal deze brochure in zijn/haar bezit willen hebben. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. En u steunt zo het werk van de Willem de Zwijgerstichting. De afbeelding op de omslag is een 'Messiasbeijdende Jood', gemaakt door Gisela Mink-Tien. Vormgeving en druk: Buijten & Schipperheijn.
Het ISBN-nummer is: 978-90-72462-59-6.