Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Presentatie Agrarisch Ontwikkelingsprogramma Goeree-Overflakkee

MELISSANT - Zoals we in onze dinsdagkrant al hebben vermeld, werd vorige week vrijdag tijdens een boerenontbijt met een groot aantal producten van het eiland, het Agrarisch Ontwikkelingsprogramma Goeree-Overflakkee gepresenteerd.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Sander Kroeze en Marloes van Eck, studenten aan de HAS Hogeschool, schreven als studieopdracht het Agrarisch Ontwikkelingsprogramma. Zij deden dit in nauwe samenwerking met een projectteam, bestaande uit mensen van LTO Noord, de gemeente Goeree-Overflakkee, Rabobank Het Haringvliet en Edudelta Middelharnis.

Tijdens het ontbijt, dat gehouden werd in één van de stallen van de familie Van Adrighem, legden de beide studenten uit hoe ze te werk zijn gegaan en wat in het kort de speerpunten dienen te zijn voor de toekomst aan de hand van een ontwikkelingsagenda. Naast de verschillende overleggen met het projectteam, hebben de studenten in de afgelopen tijd verschillende bijeenkomsten georganiseerd en ruim veertig interviews met agrariërs en nauw betrokkenen aan de sector gehouden.

Sander Kroeze legde in een toelichting iets uit over de toekomstvisie, hierbij geldt duurzaamheid als één van de kernwaarden. En daar zullen ook de eilandelijke agrariërs mee aan de slag gaan.

Het toekomstperspectief voor de sector biedt volgens Kroeze kansen. "De fysieke omstandigheden zijn super". Men is innovatief, concurrerend en ondernemend. "Hier heerst nog het wij-gevoel", aldus Kroeze.

Aandachtspunten

Met het maken van beleid voor de toekomst is er een aantal aandachtspunten dat nog verbeterd kan worden. Remmende factoren kunnen zijn de hoge grondprijzen. Dit omdat het eiland heel goede akkerbouwgrond heeft. Verder dient men in de toekomst rekening te houden met verzilting. Communicatie naar buiten is daarom ook heel belangrijk, dit geldt ook als er meer wordt ingezet op duurzame landbouw. Verder zal er nog meer schaalvergroting plaatsen vinden, waardoor het aantal boerderijen zal afnemen. Daarnaast wordt steeds meer akkerbouw gebruikt voor de bollenteelt. De trend van multifunctionele landbouw, zoals agrarisch natuurbeheer, zal doorzetten.

Water- en bodemkwaliteit

Marloes van Eck maakte haar gehoor duidelijk waar er komende jaren aan gewerkt dient te worden door de eilandelijke akkerbouwers. Aandacht voor veel zaken, zoals de fysieke omstandigheden, water- en bodemkwaliteit, wet- en regelgeving en de overdracht van kennis. Voor dit laatste zal de samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs nog verder toe moeten nemen.

De conclusie aan het eind van het rapport over de agrarische sector: 'Agrarische sector Goeree-Overflakkee: een innovatieve en ondernemende sector, geleid door duurzame bedrijfsvoering in onderlinge samenwerking naar een gezonde toekomst in de samenleving'.

LTO

Frank van Oorschot van LTO Noord afdeling Goeree-Overflakkee gaf tijdens het ontbijt een reactie op het Agarische Ontwikkelingsprogramma. De spirit en het enthousiasme van de akkerbouwers en organisaties klinken - tot zijn tevredenheid - door in het rapport.

Verder vond hij het mooi dat de belangen van land- en tuinbouw goed voor het voetlicht zijn gebracht. Graag wil hij het rapport in de toekomst ook met andere branches bespreken.

Commissaris van de Koning

Het ontwikkelingsprogramma werd aangeboden aan Jaap Smit, Commissaris van de Koning. De heer Smit, geen ochtendmens, was toch op tijd op het eiland gekomen. Hij waardeerde de regio omdat er heel veel gebeurt. Hij noemde de geslaagde gemeentelijke samenvoeging "die heel veel energie heeft losgemaakt". De Commissaris was onder de indruk van de mooie dingen en bedrijven op het eiland. Natuurlijk noemde hij ook de ambitie om van Goeree-Overflakkee een energy-eiland te maken.

Frank van Oorschot maakte van het rapport de koppeling naar het ambitiedocument van de provincie Duurzame landbouw. Het rapport sluit hier goed bij aan. "Laten we in de regio ook buiten Goeree-Overflakkee op een goede manier met elkaar samenwerken. Ook Van Oorschot roemde de samenwerking van de vier gemeenten, die meer bestuurskracht heeft opgeleverd.

Het rapport werd in dankbaarheid ontvangen door de Commissaris van de Koning. De heer Smit vond het fantastisch om te zien wat hier op het eiland gebeurt. De provincie wil graag met de agrariërs meedenken en daar is dit programma een mooi voorbeeld van. Hij was waarderend over het rapport dat hij de Goereese aanpak noemt.

"Diegene die zich aanpast aan de ontwikkelingen van de tijd, die overwint en niet degene met de grote bek", aldus de heer Smit.

Afbeelding
Afbeelding