Ton Plooy (foto Arjo van der Graaff, fotograaff.nl).
Ton Plooy (foto Arjo van der Graaff, fotograaff.nl).

Van Technisch Bureau Plooy tot The Business of Perfection

DIRKSLAND – In een tijd van job hoppen is het oubollig om te vieren dat je ergens veertig jaar werkt. Een bedrijfsjubileum is eigenlijk ook zoiets, vindt Ton Plooy. Met het organiseren van een feestje voor het veertigjarig bestaan van zijn bedrijf tbp electronics heeft hij zich dan ook niet bemoeid. Dat het vrijdag 8 juli toch feest is aan de Vlakbodem in Dirksland, heeft hij te danken aan zijn partner en zijn secretaresse. Plooy heeft er geen moeite mee. Hij is de enige die er veertig dienstjaren in het bedrijf op heeft zitten.

Door: Kees van Rixoort

Ton Plooy begon op school al met handelen. Hij verkocht bouwpakketjes voor stereoversterkers in de klas. De elektronica en printkaarten maakte hij zelf. Luttele jaren later, nu veertig jaar geleden, begon hij in het ouderlijk huis in Rotterdam-West als freelancer – "tegenwoordig zeggen ze zzp'er" – met ontwerpwerkzaamheden. "Mijn eerste grote opdracht was voor Philips Medical, dat nog steeds klant is. Ik maakte hoogspanningsschakelaars voor defibrillatoren in ziekenhuizen. Dat waren toen nog enorme kasten van twee bij twee meter. Daarnaast deed ik ontwerp- en assemblagewerk voor andere bedrijfjes op het gebied van elektronica. Besturingssystemen voor tuinbouwkassen en ventilatiesystemen voor varkensstallen bijvoorbeeld."

Langzaam maar zeker begon Technisch Bureau Plooy te groeien. Vanuit Rotterdam verhuisde Plooy naar een woninkje in Sommelsdijk, waar hij zijn werkzaamheden voortzette. "Ik raakte verzeild op Goeree-Overflakkee vanwege het zeilen. Het huis in Sommelsdijk was eerst een weekendwoning, maar algauw ben ik er gaan wonen. En werken."

Verhuizingen

Ruimtegebrek – door steeds maar toenemende werkzaamheden – had een aantal verhuizingen tot gevolg. Eerst naar een dijkwoning in Ooltgensplaat, daarna naar de kantoorgebouwen van een meubelfabriek in Stellendam en vervolgens naar de voormalige huishoudschool in Dirksland. Dat was in 1984. Het schoolgebouw onderging een ingrijpende verbouwing en kreeg later nog twee uitbreidingen. In 2006 volgde de laatste verhuizing naar de Vlakbodem, waar Plooy een nieuw pand liet bouwen.

Vanzelfsprekend was het niet dat tbp electronics in Dirksland of op Goeree-Overflakkee zou blijven. "Wij zijn footless. Lokaal doen we niets. Voor onze opdrachtgevers maakt het niet uit waar wij gevestigd zijn", zegt Plooy. "De gemeente, Dirksland toen nog, interesseerde het aanvankelijk niet veel of we zouden blijven. We hebben plannen gehad om naar 's-Hertogenbosch te gaan. Daar hadden we toen een vestiging met veel ruimte. We hadden alles kunnen overhevelen. Maar toen ging wethouder Piet Koningswoud ervoor liggen. 'Wat kan ik doen om jouw bedrijf op het eiland te houden?' vroeg hij. Op de plek waar we nu zitten mochten we ons eerst helemaal niet vestigen, omdat die bestemd was voor lokale bedrijven. Later is het opgeschaald naar regionaal en nog later, met behulp van de gemeente en de provincie, waren er geen beperkingen meer voor ons."

Werkgelegenheid

Dat wethouder Koningswoud tbp electronics graag in Dirksland wilde houden, heeft natuurlijk alles te maken met werkgelegenheid. Het bedrijf, dat in de Stellendamse tijd nog vijftien man personeel had, bood steeds meer arbeidsplaatsen aan. Tegenwoordig werken er 130 mensen. "Daarmee zijn we een van de grootste werkgevers op het eiland", zegt Ton Plooy. "Dat was ook een belangrijke reden om hier te blijven, want je kunt niets alleen: onze medewerk(st)ers zijn zeer waardevol, zij zijn ons grootste kapitaal! En die wonen hier."

Het huidige bedrijfspand is tien jaar geleden in gebruik genomen. In feite is het alweer te klein. Daarom ligt er het vergevorderde plan om duizend vierkante meter aan te bouwen. De bouwvergunning is er al en de heipalen zitten, als gevolg van de vooruitziende blik van Ton Plooy, al tien jaar in de grond.

Een tweede vestiging van tbp electronics staat in Eersel, vlak bij Eindhoven. Daar ontwerpen en testen tien ingenieurs producten, dicht bij de opdrachtgevers in Oost-Brabant. Veel klanten van het Dirkslandse bedrijf zijn daar gevestigd, maar tbp electronics werkt ook voor opdrachtgevers in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Azië, Noorwegen en Duitsland. "Van wat we voor Nederlandse klanten maken gaat 80 tot 90 procent de grens over. Wij produceren voor het buitenland; er blijft weinig in Nederland. We maken veel voor de petrochemie: beveiligingssystemen. En voor medische apparatuur, zoals onderdelen van MRI-scanners en bloeddrukmeters. Verder maken we veel voor ASML. En flowmeters voor pompstations en navigatieverlichting voor windturbines en booreilanden. Inderdaad: een grote diversiteit. Zo kun je je risico's spreiden."

Van a tot z

Volgens Plooy is tbp electronics – de letters staan nu voor The Business of Perfection, voorheen Technisch Bureau Plooy – zo gegroeid via mond-tot-mondreclame en door de klant altijd als middelpunt te beschouwen. "Iedereen heeft het tegenwoordig over het ontzorgen van de klant, maar dat doen wij al heel lang. Wij doen alles, van a tot z: inkoop, planning, testen, verpakken, kwalificeren – alles. Een doosje van ons kan zo het magazijn in bij de klant."

"Het belangrijkste is back-up van het thuisfront, een goed team hebben – de medewerkers doen het – en kwaliteit leveren. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. We werken niet voor de laagste prijs, want dat houd je nooit vol. Onze klanten betalen marktconforme prijzen", zegt Plooy, die eraan toevoegt dat het belangrijk is om volgens de specificaties te leveren, zeker gezien het feit dat tbp electronics veel werkt op het gebied van veiligheid en medische zorg. "Je hebt Honeywell en ASML niet zomaar als klant."

Entertainen

Plooy is inmiddels 66 jaar en dus ontvanger van AOW en pensioen. Toch denkt hij er nog niet over om te stoppen met werken. "Ik zeg altijd: ondernemen is entertainen. Ik vind het leuk en word er niet moe van." De man die in de klas al handelde in stereoversterkers is een echte ondernemer gebleken. Hij kan het niet ontkennen. "Je moet een visie hebben. Je hoort vaak dat je niet moet dromen. Ik vind dat je dat wel moet doen én dat je je droom moet verwezenlijken. Altijd maar voortgaan, vooraan in de linie zitten, roepen in de woestijn, met je kop in de wind…"