Een aandachtig gehoor tijdens de dialoogbijeenkomst.
Een aandachtig gehoor tijdens de dialoogbijeenkomst. Foto: Adri van der Laan

CuraMare in dialoog over zorg in de regio

SOMMELSDIJK – In de hal van Nieuw Rijsenburgh werd maandagavond een dialoogbijeenkomst gehouden door CuraMare. Op deze drukbezochte bijeenkomst werd door een aantal sprekers stilgestaan bij de ontwikkelingen van de zorg in de regio en die bij de instellingen van CuraMare in het bijzonder. De rode draad van de avond was de start van Paulina.nu.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Voor CuraMare is het belangrijk om het contact met de samenleving in stand te houden. De dialoogavond van maandagavond is daar een voorbeeld van. Het vorige beleidsplan heette 'Evenwicht' en het huidige plan waarmee men aan de slag is gegaan heet 'De Verbinding'. De verbinding met heel veel partijen, maar ook bij CuraMare onderling, staat centraal. Koos Moerland, voorzitter Raad van Bestuur van CuraMare, onderstreepte in zijn openingswoord het belang van samenwerken van verschillende ziekenhuizen. Dit gebeurt met het Maasstad ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Verder wordt er nauw samengewerkt met het Ikazia ziekenhuis. Dit gebeurt om betere en snellere zorg te kunnen leveren. Ook de verbinding met de huisartsen en andere zorgverleners staat hoog in het vaandel van de zorgorganisatie.

Dr. Paul van der Velden, medisch lid Raad van Bestuur van CuraMare, hield een toespraak over de ziekenhuiszorg in de regio, zowel binnen het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis als met Spijkenisse Medisch Centrum.

Hij begon zijn toespraak met het tonen van een foto van Paulina van Weel. Haar maatschappelijke betrokkenheid heeft ertoe geleid dat er op het eiland een ziekenhuis kon worden gesticht. "Die maatschappelijke betrokkenheid is voor ons even actueel als in de tijd van Paulina van Weel".

Volgens Van der Velden gaat het goed met het ziekenhuis. Landelijk gezien staat men goed aangeschreven en het aantal specialisten is in enkele jaren tijd gegroeid van 74 naar 105. "Op het eerste gezicht fantastisch". Evenals bij de presentatie van Paulina.nu een aantal weken geleden, waarschuwde de arts er voor om niet te optimistisch te zijn. Uit een aantal voorbeelden uit den lande blijkt dat "het helemaal niet goed gaat met het gemiddelde kleinere Nederlandse ziekenhuis". Verschillende van deze ziekenhuizen zijn in de problemen of worden gesloten. "Ik ben bang dat de bevolking denkt dat het vanzelfsprekend is dat hier een ziekenhuis staat en als grootste werkgever van het eiland fungeert. "Wij zijn een uitzondering in de ziekenhuiswereld", zo klonk zijn waarschuwing. Dokter Van der Velde legde uit waarom kleinere ziekenhuizen het moeilijker hebben. Zo zijn er de grote overheadkosten om deze kosten te drukken en is jaren geleden CuraMare opgericht. Verder was men kwetsbaar vanwege de kleine medisch-specialistische vakgroepen. Dit is opgelost door het faillissement van het Ruwaard van Putten ziekenhuis drie jaar geleden. De doorstart is samen met andere ziekenhuizen mogelijk gemaakt. Het moest allemaal snel worden beslist, zonder dat er een duidelijk plan of zorgconcept gereed ligt. In december vorig jaar werd Spijkenisse Medisch Centrum opgericht, dat voorziet in de behoefte van de omgeving. Kwaliteit was dik op orde. In januari werd besloten om Spijkenisse verder door te ontwikkelen. Het Ikazia ziekenhuis haakte af en nu is Spijkenisse Medisch Centrum eigendom van Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis en het Maasstad ziekenhuis. Van de 400 mensen moesten er begin dit jaar 90 worden ontslagen. "Zoals het nu loopt, gaat het financieel beter", aldus dr. Van der Velden. Maar er valt nog veel te doen. Met deze overname wordt geprobeerd om de kwetsbaarheid van het Van Weel-Bethesda ziekenhuis terug te dringen. Verder is er één digitaal systeem waarmee de verschillende artsen - na toestemming - in de patiëntendossiers kunnen kijken.

Verder noemde Van der Velden de oprichting van het borstkankercentrum en de gedeelde ic, samen met het Maasstad ziekenhuis. Hij noemde het Borstcentrum Zuid-Holland Zuid het op één na grote borstkankercentrum. Een gemeenschappelijk ict-systeem.

Kernwaarden

De kernwaarden van CuraMare blijken veel patiënten van elders aan te trekken. Belangrijk is in dit verband de hoge waardering van het personeel. Want in patiëntvriendelijkheid wordt hoog gescoord.

Hoe nu verder? Er moet vooruitgekeken worden. Er zijn verschillende punten waaraan in de toekomst gewerkt moet worden. Het doorontwikkelen van Spijkenisse Medisch Centrum en vooral innovatief blijven. "Want de zorg gaat geweldig veranderen", aldus dokter Van der Velden. "In de toekomst laat je een buisje bloed prikken bij de huisdokter of specialist, maar het zou ook bij Albert Heijn kunnen. De gegevens gaan in de computer en je hoort of je wel of niet een chemokuur moet hebben".

Met verschillende initiatieven speelt Dirksland in op de veranderingen. Nieuwe zorgvormen, zoals de internist die samen met de huisarts meekijkt naar de patiënt. Van levensbelang is de versterking van de band met de samenleving, omdat de zorg op het eiland onder druk staat. De wachtlijsten zijn een probleem. Wij krijgen elk jaar een 'aanneemsom' en daar moet het werk mee gedaan worden, dus zomaar extra artsen laten werken kan niet.

"Actief op de toekomst anticiperen is noodzakelijk. Wij hebben enorme waardering voor Paulina.nu", aldus dokter Van der Velden. "Wij denken dat Paulina.nu is de belangrijkste weg naar de toekomst is".

Thuis- en ouderenzorg

Wim Driesse, van de Raad van Bestuur van CuraMare, sprak over de toekomst van thuis- en ouderenzorg en gaf in zijn bijdrage inzicht in de stand van zaken van de thuiszorg. Hij noemde de terugkeer van de wijkverpleging en de verschillende specialisaties die in deze zorg zijn toegenomen.

Wonen met zorg bestaat uit verschillende vormen, van 24-uurs toezicht tot zorghotelkamers voor tijdelijke zorg en respijtzorg. Verder ook de revalidatiezorg, die vooral in Nieuw Rijsenburgh wordt uitgevoerd. In de afgelopen jaren zijn er in de verschillende vestigingen, zoals Ebbe en Vloed, Nieuw Rijsenburgh, Spectrum in Stellendam en De Vliedberg, veel vernieuwingen doorgevoerd. En hoewel Geldershof "ons klassieke verzorgingshuis" is, zal dit toch langzamerhand aan de eisen van de tijd worden aangepast. Plannen voor vervanging zijn in de maak.

Ook zijn er verbindingen in het zorgproces binnen CuraMare tussen de zorgsamenwerking met de specialisten. Dit verkort de ziekenhuisopname bijvoorbeeld. De organisatie is er voor om samen te werken. Ook samenwerking met andere organisaties zoals de Ketenzorg Dementie

Er wordt aan de 'Transmurale zorgbrug' gewerkt. Hiermee wordt de overdracht van de patiënten geregeld, hierover zal na de zomer nadere informatie worden verstrekt.

Voor de toekomst verzekert Driesse te blijven werken aan korte lijnen en proberen in te steken op wat de klant wil. Hij legde uit dat de demografische ontwikkeling iets is waar terdege rekening mee moet worden gehouden. De vergrijzing neemt toe en het aantal mensen dat de zorg biedt wordt een steeds groter percentage van de beroepsbevolking. Ook zal het aantal van mensen met dementie steeds verder toenemen, een stijging van in de vijftig procent en daar moet rekening mee worden gehouden.

De heer Driesse sloot zijn bijdrage af met een YouTube film, gemaakt door medewerkers van CuraMare. Dit filmpje kan bekeken worden als men zoekt op CuraMare ontmoeting.

Onder leiding van Ferdinand Franse werd de dialoog gestart. Vragen naar aanleiding van de overname van het Medisch Centrum Spijkenisse. De verhouding tussen Curamare en de gemeente Goeree-Overflakkee, de invoering van de Wmo.

Wim Driesse (rechts) aan het woord.
Huisarts Dogterom schetst de veranderingen in de zorg in het verleden en in de toekomst.