Met raad en daad

Tulpenalternatief

Een aantal jaren achtereen heb ik voorjaarstulpen in perkjes bij buxushaagjes gehad. De laatste twee jaren doen de tulpen het niet zo goed meer, waarschijnlijk door het steeds op weer dezelfde plaats poten. Toch wil ik graag voorjaarsbloeiers bij de buxus. Wat kan ik voor de tulpen in de plaats zetten, zonder grote hoeveelheden grond te verzetten of middelen tegen bodemschimmel te gebruiken?

Antwoord: Tulpen zijn kwetsbare gewassen, die reageren op te veel of te weinig vocht in de grond, kalkgebrek of andere tekorten en worden vooral getroffen door virusziekten, waaraan weinig te doen is. Als u kiest voor eenjarigen kunt u verschillende wegen bewandelen. Deze eenjarigen bloeien langer dan tulpen. U hoeft ze niet op te rooien om opnieuw een keuze te maken, maar de meeste hebben een latere start dan tulpen. Sommige zaaien zichzelf weer uit, wat ook een voordeel kan zijn. Ook uit de vaste planten kunt u kiezen, met het voordeel dat deze in de herfst verdorren, onderaards voortleven en de volgende lente weer gaan bloeien. Aantrekkelijke eenjarigen: Afrikaantje (Tagetes), Alyssum, Begonia, Delphinium (Ridderspoor), Cosmea, Flox, Gipskruid, Helichrysum (Strobloem), Lobela, Nemisia, Nicotiasna (Tabak), Oostindische kers, Portulak, Reseda, Salvia, Zinnia. Vaste planten die het proberen waard zijn: o.a. Achilles (Duizendblad), Agapanthus (Afrikaanse lelie), Althaea (Stokroos), Anemone, Aquilegia (Akelei), astersoorten, Astilbe, Bergenia (schoenlappersplant), Campanula, chrysantensoorten, Convallaria (lelietjes-der-dalen), enz. Een bezoek aan een tuincentrum zal u zeker op nieuwe ideeën brengen.

Sassenbloed

Graag willen wij weten wat het woord 'Sassenbloed' betekent. Wij dachten dat het iets te maken heeft met iemand met een krappe beurs en die daardoor moeilijk iets kan betalen.

Antwoord: U zit er niet ver naast. Het is een oud gezegde, het luidt volledig: "Het gaat van sassenbloed". Sassenbloed is afgeleid van ''s hartensbloed'. De uitdrukking komt reeds voor in het driedelige Spreekwoordenboek van P.J. Harrbomée uit 1858.Onder 'Bloed' staat daar vermeld: "Wat van 's harten bloed gaat, valt nogal zwaar; daarom gebruikt men dit spreekwoord, wanneer iemand niet gemakkelijk tot betaling te brengen is, of van een zaak moeilijk afstand kan doen". Het gebeurt met de grootst mogelijke opoffering, iets dat men eigenlijk van een normaal mens niet kan vergen.

Langstlevende testament

In 1989 hebben mijn vrouw en ik een testament op langstlevende laten opmaken voor de roerende en onroerende goederen. Nu hebben we inmiddels geen onroerend goed meer. De vraag is nu: is het testament nu nog rechtsgeldig? Moeten we een nieuw testament laten opmaken?

Antwoord: Veranderingen in de bezittingen maken het testament niet ongeldig. U hoeft het testament dus niet te laten veranderen, het testament blijft gewoon rechtsgeldig.

Heksenbezems

Wat zijn nu precies 'heksenbezems'? Komen ze alleen in bepaalde bomen voor?

Antwoord: De heksenbezem krijgt zijn dichte bezemachtige vorm, doordat slapende knoppen van bomen door schimmels, virussen of dierlijke organismen tot uitlopen worden geprikkeld. Het verschijnsel doet zich het meest voor bij de berk en de pijnboom, maar komt evengoed ook bij andere boomsoorten voor.