Peter Mans overhandigt mevr. Den Boeft een boeket.
Peter Mans overhandigt mevr. Den Boeft een boeket. pr

Gebrandschilderd raam onthuld

OOLTGENSPLAAT - Zaterdag 2 juli is een gebrandschilderd raam in de consistorie van de Hervormde Kerk te Ooltgensplaat onthuld.

Mevrouw W. den Boeft-van den Dool, die dit raam schonk ter nagedachtenis van haar moeder, verrichtte de handeling door het wegtrekken van een bedekkende laag folie.
Ouderling-kerkrentmeester P. Mans opende de bijeenkomst met het lezen van enkele van toepassing zijnde Schriftgedeelten.

Hierna gaf hij een uiteenzetting van de gang van zaken aan de aanwezigen. Ook ging hij in op de symboliek van het raam.
Op speelse wijze vermeldt het raam de Bijbeltekst Spreuken 9:10: 'De vreze des Heren is het beginsel der wijsheid'.

De moeder van mevrouw Den Boeft, mevrouw Lena van den Dool-van Gent, is in 1910 in Ooltgensplaat geboren en in deze kerk gedoopt.
Zij vertrok als kind reeds naar Den Haag en kende Ooltgensplaat van familiebezoekjes. Het is wel bijzonder dat 106 jaar na haar geboorte nu in deze kerk dit raam is gekomen.

Het raam is oorspronkelijk in 1955 gemaakt door glasatelier H. Liefkes uit Den Haag. Jarenlang heeft het zijn plaats gehad in een christelijke basisschool in Leiderdorp.
Deze school is afgestoten en het raam kon zo een mooie herbestemming krijgen.

Hieraan vooraf ging een jaar van overleg en aanpassing tussen kerkrentmeester Mans, mevrouw Den Boeft en het glasatelier Stef Hagemeier.
Het kerkbestuur is blij met deze toevoeging aan het kerkgebouw, die geheel kosteloos tot stand gekomen is.
Reeds eerder, in 1994 en 1999, ontving de kerk twee gebrandschilderde ramen. Destijds van de heer Leendert van Gent, een oom van mevrouw Van den Dool.
Tevens werd door veel aanwezigen gebruik gemaakt van de gelegenheid om de oudste aanwezige, de heer P. in 't Veld, te feliciteren met zijn 98e verjaardag.

Het ontvangen raam.