De vier studentes van de Hogeschool Rotterdam die een concept hebben ontwikkeld om techniek onder de aandacht te brengen bij leerlingen van de basisschool.     
De vier studentes van de Hogeschool Rotterdam die een concept hebben ontwikkeld om techniek onder de aandacht te brengen bij leerlingen van de basisschool.      Foto: Adri van der Laan

BETA: spelenderwijs kennismaken met techniek

MIDDELHARNIS – Techniek. Veel mensen hebben er een beeld bij van met olie besmeurde handen. Of van een monteur die met sleutels en andere gereedschappen bezig is. Dat beeld klopt niet: techniek is veel meer. Maar hoe verander je dat imago? Door kinderen van de basisschool al te laten zien wat techniek echt is. In de hoop dat de vonk overspringt en er een keuze volgt voor een toekomst in de techniek. Want dat is hard nodig: veel bedrijven, ook op Goeree-Overflakkee, schreeuwen om technisch personeel, maar kunnen hun vacatures niet of nauwelijks vervuld krijgen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Hoe breng je kinderen van de basisschool in aanraking met techniek? Hoe zorg je ervoor dat de huidige situatie – een luttel aantal uren techniekles per jaar – verandert en er een beeld ontstaat dat klopt? Die vragen wilde Jan de Jong, directeur van het GO College, een particuliere technische mbo-school op Goeree-Overflakkee, wel eens beantwoord zien.
Hij zette vier derdejaars studentes leasure management aan het werk. Dit viertal – Sheranie Mewasingh, Michelle Pattikawa, Kelly Schuring en Romy Vos, samen GoTech – werkte als schoolproject een concept uit om techniek te ontdoen van het stoffige en saaie imago. Woensdagmiddag 29 juni presenteerden de studentes van de Hogeschool Rotterdam dit in het gebouw van de Rabobank te Middelharnis.

Beleven

Het concept heet BETA. De letters staan voor Beleef en Ervaar Techniek Anders. Het is een techniekcentrum waar basisschoolleerlingen techniek kunnen beleven en al hun zintuigen laten prikkelen. "In BETA worden de leerlingen op een interactieve wijze wegwijs gemaakt in de wereld van de techniek", aldus de vier studentes.
Dat gebeurt in een zogenoemde 'escape room', die aansluit bij Goeree-Overflakkee: een op 1 februari 1953 ondergelopen woning, waaruit de bewoners zich moeten zien te bevrijden. Dat gebeurt door bijvoorbeeld zelf een brug te bouwen, van het ene dak naar het andere, een boot in elkaar te zetten en water te verplaatsen. Zeer interactief en uitdagend!

Lees verder op pagina 4