Felicitaties van wethouder Frans Tollenaar voor mevrouw Podobsky.
Felicitaties van wethouder Frans Tollenaar voor mevrouw Podobsky. Foto: Adri van der Laan

Levenskrachtige 101-jarige

DIRKSLAND – Met 101 jaar is mevrouw Karoline Podobsky-Schoute een van de oudste inwoners van Goeree-Overflakkee. Ze vierde haar verjaardag op donderdag 30 juni in het activiteitencentrum van Careyn in Dirksland, waar ze vijf dagen in de week het dagbestedingsgroepje bezoekt. Wethouder Frans Tollenaar was er om haar namens de gemeente te feliciteren en een bloemstuk te overhandigen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Tot eind 2015 ging het zeer goed met mevrouw Podobsky. Ze maakte elke dag een puzzel, zette op 95-jarige leeftijd nog gerust een zware kliko aan de straat en vloog als 98-jarige nog naar haar zus in Oostenrijk. "Helemaal bij de tijd", vertelt haar kleindochter Gwendolyne de Jonge. "Ze deed alles zelf." Een begeleidster van de dagbesteding voegt eraan toe dat mevrouw Podobsky veel buiten kwam en intens kon genieten van de bloementuinen.
Maar eind 2015 kreeg ze een herseninfarct. Ze begrijpt alles, maar heeft veel moeite met praten. Wel gaat het langzaam maar zeker weer beter. Een teken van haar enorme levenskracht is dat ze als 100-jarige nog overschakelde van haar linker- naar haar rechterarm, bijvoorbeeld bij het eten en drinken. "Ze heeft een sterke wil", zegt haar kleindochter.
Mevrouw Podobsky kwam al enkele dagen in de week naar de dagbesteding van Careyn. Sinds begin dit jaar is dat vijf dagen geworden. Het is dé manier om de dag plezierig met andere mensen door te brengen en zelfstandig te kunnen blijven wonen in Vroonlande, waar ze sinds 2009 een appartement heeft.

Chocoladefabriek

De 101-jarige – geboren op 30 juni 1915 – is de dochter van een chocoladefabrikant. Hij had twee fabrieken, een in Nederland en een in Oostenrijk, niet ver van Wenen: De Jong Chocolade. De familie wisselde het verblijf in beide landen af. Mevrouw Podobsky heeft een Oostenrijks paspoort, maar er waren ook gezinsleden - vader, moeder en vijf dochters – die de Nederlandse nationaliteit hadden.
Karoline Schoute trouwde met de Tsjech Podobsky. Die sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze kregen een dochter, die op Goeree-Overflakkee ging wonen. Mevrouw Podobsky runde de chocoladefabriek, die tot eind jaren zeventig draaide en toen werd overgenomen. Daarna verhuurde ze het fabrieksgebouw aan verschillende huurders.
Omdat haar dochter op Goeree-Overflakkee woonde, dacht ze er goed aan te doen om een tweede huis in Dirksland te kopen. Je weet immers maar nooit: als je later hulp nodig hebt, kun je maar het beste familie in de buurt hebben. Het tweede huis aan de Onwaardsedijk veranderde al snel in haar eerste huis: ze ging er permanent wonen. Tot 2009, toen de verhuizing naar Vroonlande volgde. Daar woont de 101-jarige nog steeds, mede dankzij de dagbesteding, die als een 'thuis' voor haar is. Mevrouw Podobsky, die moeiteloos van Duits op Nederlands overschakelt, heeft twee kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen, onder wie het bekende zwemtalent Sophie de Jonge, op wie ze erg trots is.
Wat is haar geheim? Hoe word je 101? Volgens haar kleindochter door veel griesmeelpap te eten. Maar vooral door alles te blijven doen en nooit op te geven. Kortom: door haar sterke levenswil.