Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Politiek spanningsveld na opzeggen van onderling fractie-vertrouwen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraadsfractie Vitale Kernen Goeree-Overflakkee heeft woensdag in een persbericht en in een brief aan de fractie van de SGP, met kennisgeving aan de voorzitters van de overige raadsfracties, aangegeven dat zij teleurgesteld is in het handelen van genoemde fractie. Een tweetal gemaakte afspraken zouden, volgens VKGO, niet zijn nagekomen. Het vertrouwen is geschaad en wordt in deze fractie opgezegd. SGP-fractievoorzitter Van Dam zegt op zijn beurt: "Door VKGO is het vertrouwen in de SGP opgezegd. Het mag duidelijk zijn dat dit politieke spel niet aan onze spelregels van politiek bedrijven voldoet. Wij houden ons daar verre van".

Door Jaap Ruizeveld

Deze politieke insteek is voor eilandelijke begrippen geen dagelijks fenomeen en heeft - mede door de openbaarheid via het persbulletin - tot reacties geleid. Onze krant signaleerde dit nieuws en registreerde zorgvuldig de reacties van alle politieke partijen die niet bij dit onderlinge spanningsveld betrokken zijn. Daarmee een waarheidsgetrouw beeld schetsend van de opgelopen emoties. Een afzonderlijk overzicht is elders in deze krant vermeld.

Persbericht

In het persbericht stelt VKGO dat zij er is voor alle eilandbewoners. "Niet beloven wat niet kan. Doen wat je belooft. Dat geldt blijkbaar niet voor alle partijen. De fractie Vitale Kernen heeft twee keer ervaren dat de SGP-fractie gemaakte afspraken niet na is gekomen. Dat betrof toezegging om een motie van Vitale Kernen te steunen. Terwijl Vitale Kernen zich - zo luidt de tekst van het persbericht - netjes aan de afspraken hield. Vitale Kernen is daarover zeer teleurgesteld en heeft het vertrouwen in de coalitiepartij opgezegd".

Aanleiding

VKGO stelt dat de directe aanleiding tot de geschonden afspraken ligt in het feit dat deze fractie op uitdrukkelijk verzoek van de SGP in juli 2014, de wens voor een extra raadsvergadering in trok. "Dit naar aanleiding van de roering, die ontstaan was nadat de burgemeester, door toedoen van de SGP-fractievoorzitter, de gemeenteraad niet juist informeerde over een vergunning voor circus Belly Wien", aldus de inhoud van het persbericht. VKGO stelt: "Ter compensatie zou de SGP een motie van Vitale Kernen over kind-educatie steunen. Deze afspraak werd niet nagekomen. Ook een tweede afspraak tussen beide partijen werd door de SGP niƩt gehonoreerd. Ondanks de toezegging om een motie over de verantwoordelijkheid van dorpsraden bij het verstrekken van subsidies te steunen. Belofte maakt schuld", aldus het persbericht.

Weerwoord SGP

"Het klopt", geeft fractievoorzitter Van Dam aan, "dat VKGO al in een vroeg stadium politiek gewin wilde halen uit het dossier circus Belly Wien. Daarbij schroomde deze fractie zich niet om zelfs de positie van onze burgemeester in diskrediet te brengen. Het was toen volgens VKGO zelfs nodig om een aparte raadsvergadering te beleggen. Als SGP-fractievoorzitter heb ik mijn verantwoording genomen en heb ik een gesprek gevoerd met VKGO. Dit deels uit loyaliteit naar onze gewaardeerde burgemeester. Daarbij klopt een aantal feiten die VKGO aangeeft. Echter voor wat de moties betreft: bij de eerste motie hebben we aangegeven dat die in de fractie besproken moest worden. Dat is ook gebeurd en heeft de meerderheid binnen onze fractie niet gehaald. Daarna is er een gesprek geweest met de fractie van VKGO en de SGP begin dit jaar en is afgesproken dat in gezamenlijk overleg met de SGP-fractie een motie zou worden opgesteld ten aanzien van plan MOOI. Deze afspraak is overigens de dag daarop ook nog eens schriftelijk in een mail bevestigd. Het heeft ons dan ook verbaasd dat VKGO zonder nader overleg ons een motie heeft voorgelegd en ook nog voordat de evaluatie van het plan MOOI heeft plaatsgevonden. Ook VKGO had kunnen begrijpen dat deze handelswijze tot een negatief resultaat zou leiden. Althans voor wat het steunen van de motie betreft", luidt het weerwoord van de SGP-fractievoorzitter.