Heel gewoon Hollands zomerweer

Een jaar terug was het totaal ander weer dan op dit moment en maakten we ons op voor een hittegolf.
Op 2 juli 2015 piekten de maxima tot maar liefst 38 graden in Maastricht (Middelharnis 34,5 graden).
Dit jaar moeten we het zowat met de helft van deze temperaturen doen en is het tevens nog wisselvallig. Aan deze periodieke wisselvalligheid komt nauwelijks een einde de komende periode.
Het luchtdrukpatroon is klassiek zomers te noemen en uiteraard typisch Nederlands daarbij.
Een honkvast Azorenhoog (in combinatie met lagedrukgebieden bij Schotland) bepaalt het weer.
Voortdurend dijen die lagedrukgebieden uit tot over het Noordzeegebied en hiermee verbonden komen storingen van tijd tot tijd richting Nederland en bezorgen ons een periode met gestage regen.
De wind zit vanzelfsprekend in de zuidwesthoek en vanuit die richting wordt het natuurlijk nooit warm.
Overdag wordt het veelal 18 (en met wat meer zon nipt 20) graden terwijl de nachten niet bepaald koud zijn met zo'n 14 graden gemiddeld in de uitgestrekte Eilandengebieden.

Vooral tussen vrijdag en zondag kan soms nog enige tijd regenen en is het betrekkelijk somber buitenshuis uiteraard. Tussendoor zijn er ook flinke opklaringen te verwachten, dus zon zie we ook!
Daarna nemen de regenkansen wat af zonder dat het formidabel weer wordt. We schakelen over naar een redelijk weerbeeld met niet al te veel wind, af en toe zon en eigenlijk prima dagtemperaturen.
Zondag lijkt de minst povere dag te worden van 't weekend op Flakkee (minder wind, droger en zon).
Het huidige weerpatroon duurt meestal 'n week of twee, maar er zijn zomers waarin dit wel acht weken duurde! Zo'n zomer was bijvoorbeeld die van 1993, of veel eerder nog in het beruchte jaar 1980. Toen was het ook nog zo'n 2 graden kouder op de thermometer dan in het huidige 'nieuwe klimaat'. Echt koude zomers bestaan eigenlijk niet meer in het huidige Nederlandse klimaat.

Een duidelijke weersverbetering zouden we kunnen krijgen als de uitlopers van het Azorenhoog zich meer zouden richten op West-Frankrijk en onze contreien. Dat is doorgaans de start van stabiel weer. De weermodellen voor de middellange termijn laten de eerste tien dagen nog geen verandering zien.
Toch denk ik dat we vanaf week 1 van juli aanzienlijk beter weer mogen verwachten in de Benelux.