Wethouder Markwat en Jan Tanis samen bij de openingshandeling. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Wethouder Markwat en Jan Tanis samen bij de openingshandeling. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Hofhoeck-project in Ouddorp nu officieel van start

OUDDORP – Woensdagmiddag was het zover. Op het terrein aan Smalle Einde/Spaanseweg/Hazersweg, waar voorheen het agrarisch bedrijf van de heer P. Breen was gevestigd, werd met een symbolische handeling aandacht geschonken aan de officiële bouwstart voor 17 levensbestendige en twee onder een kap-woningen. Het is het project Hofhoeck van ontwikkelaar en aannemer Hardeman bouwbedrijf uit Lunteren. Daarnaast zijn er binnen dit plangebied 9 vrije bouwkavels in de verkoop. Alle 17 woningen zijn in korte tijd verkocht en voor de vrije kavels blijkt er bij de verkoopmakelaars Hameeteman en Bezuijen ruime belangstelling te bestaan. Wethouder Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee mocht samen met Jan Tanis uit Ouddorp de 'starthandeling' verrichten.

Door Jaap Ruizeveld

Het was de vervanging van de traditionele happening rond het slaan van 'de eerste paal'. Zoals bekend zijn er op bouwprojecten al vele (of soms alle) palen geslagen of de grond ingedraaid voordat er een bijeenkomst wordt gehouden waarin aan de bouwstart aandacht wordt geschonken. Zo ook op de Hofhoeck. Daarom was gekozen voor een actie waarbij de wethouder samen met assistentie met een grondboor een draad oprolde en een doek wegtrok dat over een fraaie eiken tafel was gelegd. Een cadeau van het bouwbedrijf voor de speellocatie die in de wijk zal worden aangelegd. Volgens de ontwikkelaar/aannemer ligt het project op schema. Verwacht wordt dat voor de zomervakantie vloeren gelegd kunnen worden. De oplevering van de huizen staat gepland voor maart-april 2017.

Ontwikkelingsfase

Wethouder Markwat kwam niet alleen naar Ouddorp om de starthandeling te verrichten. Hij gaf in zijn toespraak een bespiegeling op de ontwikkelingsfase in dit Ouddorpse gebied dat al in de voormalige gemeente Goedereede als de Zuidelijke Schil van de badplaats is aangeduid. Daarnaast had de wethouder nog een verrassend positieve boodschap voor het op 50 meter afstaand staande verpauperde pand, de boerderij Welgelegen. Maar eerst ging uiteraard de aandacht uit naar de invulling van de locatie waar voorheen het agrarisch bedrijf was ondergebracht. "Dat alle woningen al verkocht zijn binnen enkele maanden, toont aan dat er vraag is naar dit gevarieerde type woningen. Het bouwproject voegt meerwaarde toe aan de rand van de dorpskern", aldus Markwat.

Lintenstructuur

"In de loop der jaren werd het, mede door de bouw van de wijk Welgelegen, duidelijk dat het agrarisch bedrijf geen uitbreidingsmogelijkheid meer had en gelet op alle regels niet meer paste in dit gebied. Het was het moment om te kijken naar herontwikkelingsmogelijkheden voor de locatie en voor uitplaatsing van het bedrijf. Interessant is dat er heel goed is gekeken naar de mogelijkheden om zo te ontwikkelen dat recht zou worden gedaan aan de omgeving en aan de bestaande omliggende bebouwing. Daarbij is rekening gehouden met de typische Ouddorpse lintenstructuur. Niet allemaal rijtjes dus, maar linten, speels ingevuld. Dat is met deze planopzet gelukt. Hiermee wordt die kwaliteit gerealiseerd die je wilt. Dat geldt ook voor de gekozen architectuur. Als dit plan klaar is, samen met de laatste fase van plangebied Welgelegen aan de overzijde van de Smalle Einde, dan praat je over een uitbreiding voor Ouddorp die overeenkomt met het karakter van deze dorpskern. Met elkaar zorgt dat voor een toegevoegde waarde", herhaalde de wethouder.

Verpaupering

"Ik kan begrijpen dat in zo een fraaie omgeving de verpauperde boerderij Welgelegen als dissonant wordt gezien. En dat op een zo korte afstand. Ik ben blij dat ik ook over dit object een positieve boodschap kan vertellen. Er is de afgelopen tijd veel energie gestopt in dit dossier. En dat leidt er toe dat de gemeente nu in gesprek is om plannen realiseerbaar te maken voor aanpak. Dit alles is actueel en concreet. Wij verwachten dat op korte termijn nadere stappen gezet kunnen worden voor een ontwikkeling die past binnen het gebied. Ik noem dat heel bewust, omdat het een speerpunt is van het gemeentebestuur om niet alleen nieuwe projecten te ontwikkelen, maar ook te kijken naar locaties in de kern(en) die verpauperd zijn en die aangepakt moeten worden", zei Markwat. Hij verwacht over enige tijd met informatie over de verpauperde boerderij Welgelegen te kunnen komen. Afrondend feliciteerde de wethouder allen die bij project Hofhoeck zijn betrokken. Hij wenste de aannemer een succesvolle bouwtijd toe en de toekomstige bewoners een hoffelijk wonen op een prachtige locatie in Ouddorp.

Belangstelling

Een groot aantal belangstellenden, onder wie kopers van de woningen, betrokkenen bij project Hofhoeck, het bouwbedrijf, makelaars, gemeentelijke vertegenwoordigers en belangstellenden waren woensdag naar de bouwplaats gekomen. Uiteraard ook de voormalige eigenaar van de gronden, de heer P. Breen, voor wie deze bouwstart een feestelijk moment betekende. Ook oud-wethouder Ton Admiraal was er. Hij trok destijds in de voormalige gemeente Goedereede de bestuurlijke 'kar' om tot herontwikkeling van de gronden Breen te komen.

Aanpak van deze verpauperde boerderij Welgelegen is in zicht. Foto: Wim van Vossen Fotografie