In het kielzog van de Marina de jachten in de Volkeraksluis.
In het kielzog van de Marina de jachten in de Volkeraksluis. Foto: Jaap Ruizeveld

Het was voor senioren genieten op de vaartocht met het Rode Kruis

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ruim honderdvijftig senioren van 60 jaar en ouder uit de drie kernen op de Kop van Goeree en uit Melissant, Dirksland en Herkingen namen dinsdag deel aan de bootreis die het Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee (west) organiseerde. In de vroege ochtenduren stapten de passagiers, in de binnenhaven van Stellendam, aan boord van de Marina van Rederij Fortuna. Onder gezag van kapitein Herman Baris en zijn bemanning maakte het luxe passagierschip een tocht over het Haringvliet, door de Volkerak- en Krammersluizen, langs de Galathese haven, om op de terugreis door het Vuile Gat langs Tiengemeten weer naar het Haringvliet te varen.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

De deelnemers brachten bijna 11 uur door aan boord. Maar deze tijd vloog voorbij. De deelnemers genoten van diverse traktaties, onder andere gesponsord door Echte Bakker Akershoek en Jumbo Sperling, beiden uit Ouddorp. Men liet zich de lunch met de traditionele kroket en het diner met als afrondend toetje een ijstaartje, goed smaken. Waar het vooral om ging was het scheppen van een goede sfeer en het hernieuwen van onderlinge contacten. Voor een aantal deelnemers een jaarlijks weerzien. Als dan ook nog het weer meewerkt en er op het bovendek in een warm zonnetje heerlijk kan worden gepraat, dan kan de dag in ongedwongen sfeer eigenlijk al niet meer stuk.

Quiz

Toch moest men bij de les blijven, want de voorzitter van het eilandelijke afdeling van het Rode Kruis, Titania Poort, had een quiz georganiseerd met als thema 'Hoe blijf je veilig? (Zelfredzaamheid in noodsituaties'). Liefst 22 keuze-vragen moesten worden ingevuld. En hoewel de meesten dit geen al te moeilijke opgave vonden, waren er toch ook inschattingsfouten. Een eigen keuze in een noodsituatie (nu gelukkig op papier) die met de toelichting - na afloop van de quiz - toch als uiterst leerzaam werd ervaren. Want niet iedereen gaf aan bij slecht weer de stekkers van apparaten uit het stopcontact te halen. Of hoeveel moet je drinken op een dag bij warm weer (meer dan 1,5 liter). Dat is duidelijk meer dan de andere keuzemogelijkheid (4 glazen). En een laatste voorbeeld: Bij brand direct 112 bellen en snel het huis verlaten en niet er voor kiezen om de ramen open te zetten om de rook te verdrijven en dan 112 bellen.

Ongedwongen sfeer                                                                                                                        

Na deze geestelijke inspanning was het tijd voor de gesprekken aan de tafels. Historische anekdotes, politieke beschouwingen, het uitwisselen van nieuwtjes en dorpsweetjes. Alles kwam aan de orde. Aan één van de tafels werd zelfs over het functioneren van de gemeenteraad gedebatteerd. Dat duurde overigens korter dan gebruikelijk is in het Rondeel, en toch kwam iedereen aan bod om zijn of haar mening te geven. Leuk, in een perfecte harmonie. Rolstoelers en gebruikers van een rollator werden ondertussen door het team vrijwilligers van het Rode Kruis op hun verzoek naar het bovendek geleid. Of geholpen als er ondersteuning nodig was om naar een andere plek op de boot te willen gaan. Ook aan de senioren die hun medicijnen op tijd moesten innemen werd zorgvuldig aandacht besteed.

Schutten

Er was ruime waardering voor de catering. Kapitein Baris is al vele jaren het vertrouwde boegbeeld op deze Rode Kruis-dagtochten. Hij geeft regelmatig informatie over het landschap en de vaarwegen die voorbij glijden. Dat wordt door de deelnemers op prijs gesteld. Spectaculair onderdeel was het schutten in de Volkeraksluizen met een sleep van jachten en plezierbootjes in het kielzog van de 'Marina'. Na een dag genieten was er het afscheid. Voorzitter mevrouw Poort, een beetje moeilijk lopend na een knieoperatie, vertolkte de dank van allen voor zowel het team vrijwilligers van het Rode Kruis als voor de crew van rederij Fortuna. Hopelijk allemaal tot een volgende vaartocht, klonk het. Daarmee kon iedereen van harte instemmen.

De deelnemers hadden snel hun plekje gevonden.
Op het bovendek lekker in de zon was het goed toeven.
Een pittige quiz invullen over zelfredzaamheid.