Met raad en daad

Tomaten in olijfolie

Ik ben op zoek naar een recept voor (gedroogde) tomaten in olijfolie. Ook zou ik de houdbaarheid hiervan willen weten.

Antwoord: U heeft nodig voor 4 kleine potten ongeveer 2 kilo tomaten, enkele blaadjes verse basilicum, 1 liter azijn, wat zout, enkele blaadjes laurier en 1 liter olijfolie. Bent u een liefhebber van knoflook, dan kunt nog een teentje of twee knoflook toevoegen. Was de tomaten met lauw water en droog ze zorgvuldig af met een schone keukendoek. Snijd de tomaten en verwijder de pitjes. Was het basilicum en dep dit droog met keukenpapier. Leg de stukjes tomaat in een grote pan en overgiet ze met de azijn, totdat ze onderstaan. Voeg zout, 1 blaadje laurier en basilicum toe. Breng het geheel aan de kook en laat alles onder voortdurend omscheppen 10 minuten koken. Stort de tomaten op een niet-metalen zeef en laat ze uitlekken. Dep de tomaten met keukenpapier droog en laat ze koud worden. Doe de tomaten in de potjes. Snijd eventueel de teentjes knoflook in plakjes. Verdeel de plakjes knoflook over de potjes. Voeg aan elk potje 1/2 laurierblaadje en enkele blaadjes basilicum toe. Giet de olie erbij en zorg ervoor dat de tomaten helemaal onderstaan. Kijk de volgende dag of de olie niet gezakt is. Als dat het geval is, vult u de potjes bij met wat olie. Sluit nu de potjes goed af. Bewaar de potjes op een donkere koele plaats, de inhoud is dan maandenlang houdbaar. Bewaart u ze in de koelkast, dan gaat de olijfolie vlokken. Op zich is dit niet erg, de vlokken verdwijnen vanzelf zodra de olie weer op kamertemperatuur is gekomen.

Clematis oppeppen

Mijn clematis deed het altijd erg goed. Nu bloeit hij echter minder. Wat kan ik hier aan doen?

Antwoord: De behandeling van clematis is voor vroeg- en laatbloeiende, klein- en grootbloemig nogal verschillend, maar snoeien heeft eigenlijk altijd een gunstige uitwerking wanneer er problemen zijn. Normaal is snoeien nauwelijks nodig. Kleinbloemige rassen, die in de lente bloeien, zoals C. montana, C. alpina en C. macropetala worden direct na de bloei en al naar de beschikbare ruimte teruggesneden. Grotere bloeiende zomerhybriden, zoals 'Jackmannii', 'Gipsy Queen' en 'Ville de Lyon' kunnen zonder bezwaar in februari tot circa 30 cm boven de grond en net boven de nieuwe knoppen en scheuten worden teruggesneden.

Knapperige frieten

Hoe houdt je de in een friteuse gebakken frites knapperig en warm?

Antwoord: Helaas is het onmogelijk om de frietjes lange tijd knapperig te houden. Zo snel mogelijk opeten dus. Het scheelt wel als u de friet direct na het frituren in een schaal doet en de schaal vervolgens op een rechaud zet.

Vette huid

Mijn man heeft veel last van een erg vette huid. Onze huisarts en een homeopathische arts weten er ook geen raad mee. Weet uw medicus misschien meer?

Antwoord: Een vette huid is in aanleg vanaf de geboorte aanwezig. Dit is dus te vergelijken met al onze eigenschappen, zoals de kleur van het haar, lichaamslengte, lichaamsgewicht, e.d. Al deze eigenschappen zijn onveranderlijk aanwezig. Kortom, dit zal altijd zo blijven. Het lijkt mij het beste dat uw man zich dagelijks wast met veel zeep of douchegel. Dit lost in ieder geval iets van het overtollige huidvet op. Ook kan uw man zich beter met scheerzeep en een mes scheren dan met een elektrisch scheerapparaat.